Endometriózis

Az endometriózis, vagy más néven endometriosis, vagy endometrioma jóindulatú elváltozás, amely a méh üregén kívülre kerülő méhnyálkahártyát jelent. Az endometriózis kifejezés az "endometrium" szóból származik. Az endometrium, a méh belső felszínét borító szövet, amely minden hónapban a menstruációs ciklus során felépül és leválik. Az endometriózis hasonló ciklikus működést mutatat, mint a méhen belül elhelyezkedő méhnyálkahártya. Az endometriózis (méh üregén kívülre kerülő méhnyálkahártya) leggyakoribb elhelyezkedése a kismedence, érinti a petefészket, a petevezetéket, a méhet függesztő szalagokat, a hüvely és végbél  közötti réteget, a méh külső felszínét és a medence hashártyaborítását. Ritkán előfordulhat a gátmetszés hegében, a belekben, vagy a végbélben, a húgyhólyagban, a hüvelyfalban, a méhnyakban, hasi sebészeti beavatkozások hegében, illetve a szervezet bármely területén, akár a tüdőben is.

A méhizomzatban található endometriózist külön névvel illetik: Adenomyosis.

Kialakulás:

Az endometriosis okát még nem ismerjük. Több elmélet ismert a kialakulását illetően.

 • A méhnyálkahártya sejteket tartalmazó menstruációs vér visszafele áramlik, és a petevezetéken keresztül kijut a hasüregbe, ahol aztán megtapad és növekedésnek indul.
 • A vérkeringésen keresztül jutnak el az méhnyálkahártya sejtek a test egyéb területeire.
 • Genetikai hajlam fokozhatja a betegség kialakulását.

 

Tünettan:

Az endometriózis sok esetben tünetmentes. Ha tünettel jár, akkor leggyakoribb tünete az alhasi, kismedencei fájdalom, amely rendszerint a menstruációs vérzéssel egy időben jelentkezik és a vérzés elmúlásával csökken, majd megszűnik. Fájdalom jelentkezhet a menstruációtól függetlenül is, pl. kiválthatja szexuális aktus, és lehet állandó jelleggel fennálló. Ld. még: Fájdalmas menstruáció
Az endometriózis megbetegedés 30-40 %-ban meddőséget okoz.

 

Stádiumbeosztás:

 1. Stádium: minimális elváltozás; a kismedencei hashártyán szétszórtan 5mm-nél kisebb, csomókat nem alkotó elváltozások összenövés nélkül.
 2. Stádium: enyhe elváltozások; 5mm-nél nagyobb endometrium szigetek, melyek megjelennek a sacrouterin szalagokon és csomókat is képeznek.
 3. Stádium: mérsékelt elváltozások, kiterjedt, egymással összekapaszkodó implantátumok, helyenként csokoládé cisztát képezve, kismedencei összenövésekkel.
 4. Stádium: súlyos elváltozások, extragenitális elhelyezkedés súlyos összenövésekkel.

Hivatkozás: American Society for Reproductive Medicine: Revised American Society for Reproductive Medicine classification of endometriosis: 1996. Fertil Steril 1997 May; 67(5): 817-21)

 
Diagnosztika:

 • Tünettan
 • Ultrahang (MRI, CT)
 • Marker vizsgálat: Ca125
 • Műtéttel látható és a beavatkozás kapcsán szövettani mintavétellel bizonyítható. A műtét típusa változó, ha lehetőség van rá, elsősorban hastükrözés (laparoscopia) végzése javasolt.

Veszélye, hogy az endometriózis a rákra jellemző tulajdonságokkal rendelkezik.

 • invazív terjedés
 • áttétképződés
 • veszélyezteti a "megtámadott" szerv funkcióját

Bizonyított, hogy endometriózis talaján nagyobb az esélye rosszindulatú daganat kialakulásának, elsősorban petefészekrák esetén.
Előfutára lehet az endometrioid és világossejtes petefészekráknak. Virchow gyulladásos eredetű rák elmélete endometriózis esetén helyénvalónak tűnik.

Kezelés:

 • Műtét: elsősorban hastükrözés (laparoszkópia, laparoscopia, LSK), bizonyos -rendszerint előrehaladott- esetekben nyitott hasi műtét válhat szükségessé.
 • Menstruációs ciklus leállítása GNRh analóg kezeléssel.
 • Menstruáció befolyásolása hormonkezeléssel, pl. fogamzásgátló
 • Gyulladáscsökkentő-, fájdalomcsillapító gyógyszerek (NSAID)
Csoport: