Egyéb

A női orgazmuskészség alapjai

A női orgazmuskészség, egyben a női szexualitás alapjai.  ...tovább »

Nőgyógyászati betegségek

A nőgyógyászati betegségek kialakulásában több ok játszhat szerepet. Általános érvényű, hogy a szervezet egyensúlyi állapotának megváltozása betegség kialakulásához vezethet. Az egyensúly testi és lelki szinten egyaránt fontos.  ...tovább »

Nem minden gyógyít ami gyógyszer és nem minden gyógyszer ami gyógyít.

Gondolatok a gyógyszerek hatásosságáról és mellékhatásáról. Az USA adatait alapul véve, amely országban talán a legmegbízhatóbb statisztikák születnek, érdekes témáról számolunk be. A cikk tanulsága, hogy gyógyszerek hatását és mellékhatását figyelembe véve, megfontolt döntést kell hozni a kezelés megválasztásakor.  ...tovább »

Hormonális fogamzásgátló gyógyszerek ellenjavallata

Mikor nem javasolt hormonális fogamzásgátló gyógyszert alkalmazni? A hormonális fogamzásgátlók ellenjavallatai.  ...tovább »

Myoma

A myoma (leiomyoma) jóindulatú izomdaganat. A méh myomás megbetegedése az esetek 20-50%-ban okoz tüneteket. Jelentőségét az adja, hogy okozhat vérzészavart, fájdalmat, meddőséget, szülészeti szövődményeket és ritkán, de előfordulhat rosszindulatú elfajulása.  ...tovább »

Fájdalmas menstruáció

Dysmenorrhoea, vagy menstruációs görcs, vagy fájdalmas menstruáció.  ...tovább »

Az egészséges hüvelyflóra

A hüvelyben található Lactobacillusok (Döderlein flóra) tejsavat állítanak elő. Ilyen módon, természetes körülmények között a hüvely ún. savköpennyel gondoskodik arról, hogy a hüvelyben a kórokozók elszaporodjanak, és hüvelyfertőzés, kóros hüvelyfolyás alakuljon ki.  ...tovább »

Címkék: 
hüvelyflóra

A szabályos menstruációs ciklus

A menstruációs ciklus élettani változások visszatérő sorozat a női szervezetben, nemi hormonok irányítása alatt áll. Menstruációs ciklus a két menstruáció első napja között eltelt időszak, a termékeny korban lévő nőknél kialakuló méhnyálkahártyának a változását jelenti.  ...tovább »

Címkék: 
menstruáció

Vérszegénység osztályozása

Az anémiák - vérszegénység- osztályozása három rendszer szerint történik. WHO | World Health Organization EORTC | European Organisation for Research and Treatment of Cancer NCI | National Cancer Institute  ...tovább »

Sürgősségi fogamzásgátlás

A sürgősségi fogamzásgátló, vagyis az esemény utáni tabletta hatása több mechanizmussal magyarázható. Elsősorban a petesejtérést gátolja. A készítmény hatékonysága az idő elteltével folyamatosan csökken, ezért célszerű mielőbb bevenni.  ...tovább »

Policisztás petefészek szindróma, vagy PCOS

A policisztás petefészek szindróma (polycystas ovarium syndroma), vagy PCOS nevét a petefészek jellegzetes elváltozásáról kapta, alapvetően egy anyagcsere betegségről, illetve hormonális betegségről van szó.  ...tovább »

Általános állapot index

Általános állapot index nemzetközileg elfogadott rendszer szerint épül fel. Segítséget nyújt abban, hogy egységes elvek szerint csoportosítsuk a beteg állapotát. Világszerte több állapot értékelő rendszer is használatban van.  ...tovább »

Vizelet inkontinencia

A vizelet inkontinencia akaratlan vizeletürítést jelent.  ...tovább »

Petefészek ciszta

A petefészek ciszta (cysta ovarii) a petefészekben kialakult folyadéktartalmú elváltozást jelent. Azonban nem minden folyadéktartalmú elváltozás tekinthető cisztának.  ...tovább »

Hormonális fogamzásgátló gyógyszerek hatása

Hormonális fogamzásgátló gyógyszerek hatásmechanizmus összetett:  ...tovább »

Vérzészavar

A vérzészavar, a rendellenes vérzés, és a menstruáció zavara azonos értelmű meghatározások. A vérzési rendellenesség a szabályostól eltérő, kóros vérzést jelent. A vérzészavar megnyilvánulása sokféle lehet.  ...tovább »

Klimax, vagy változókor

Az életkor előrehaladtával megváltozik a női szervezet hormonális egyensúlya. Innen származik az elnevezés: változókor, vagy klimax. Az hormonszint csökkenése felelős a klimaxos tünetekért.  ...tovább »

Endometriózis

Az endometriózis, vagy más néven endometriosis, vagy endometrioma jóindulatú elváltozás, amely a méh üregén kívülre kerülő méhnyálkahártyát jelent. Az endometriózis sok esetben tünetmentes. Ha tünettel jár, akkor leggyakrabban fájdalmat okoz. A megbetegedések 30-40 %-ban meddőséget okoz.  ...tovább »

A hüvely mikrobiológiája

A női hüvely mikrobák összetett ökológiai rendszerét tartalmazza. A hüvely egészsége ennek a rendszernek a helyes egyensúlyán alapul. A hüvelyflóra legfontosabb alkotóelemét a tejsavbaktériumok, vagy más néven lactobacillusok képezik, amely védelmet nyújt a kórokozók ellen.  ...tovább »

Felfázás, vagy hólyaghurut

Vizelési panaszokat összefoglaló néven hólyaghurutnak, a köznyelvben felfázásnak is szokták hívni. A felfázás oka a húgyhólyag gyulladása. A húgyhólyag gyulladás oka rendszerint fertőzés, de más oka is lehet.  ...tovább »

Címkék: 
felfázás

Adenomyosis

Adenomyosis megbetegedés esetén a méh belső nyálkahártya borítása (endometrium), szigetek formájában beszűri a méhizomzatot. Az adenomyosis az endometriózis speciális formája.  ...tovább »