Hírek

Orvosok ügyeleti ideje - áttekintés egy kórházi orvos munkaidején keresztül

Mennyi időt tölt egy orvos az ügyeletben? Meglepő számadat, csak hogy a tényeknél maradjunk, öt év. Tudatában van ennek bárki, aki nincs benne? Nem hinném.  ...tovább »

Nem erősíti a csontokat a tej nagy mennyiségű fogyasztása - derítette ki egy nagy létszámú svéd kutatás.

"A három vagy annál több pohár tejet ivók kétszer akkora valószínűséggel hunytak el az időszak végéig, mint akik napi egy pohárnál kevesebbet fogyasztottak, az első csoportnál 50 százalékkal nagyobb volt a csípőcsont törésének esélye is" - mondta Karl Michaelsson, az Uppsalai Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője.  ...tovább »

A HPV elleni védőoltás másik arca

dr. Diane Harper, a HPV elleni oltás egyik vezető kutatója a 4. Nemzetközi Oltóanyag Konferencián elhangzott előadása nyomán...  ...tovább »

A kövérség és a butaság kapcsolata

Aki gyermekkorában túlsúlyos, annak jó esélye van rá, hogy buta felnőtt váljon belőle. Egy tudományos kutatás eredménye.  ...tovább »

Meditációval az influenza ellen

A legújabb kutatás szerint azonban meditációval rendkívül hatékonyan távol lehet tartani e téli betegségeket.  ...tovább »

Napfénnyel a bőrrák ellen

Úgy tűnik, hogy az intenzív napsugárzás jelentősen csökkenti az ételallergia, az ekcéma és a melanoma bőrrák kifejlődését a gyermekek szervezetében.  ...tovább »

A kormány elfogadta az intézeten kívüli szülésről szóló rendeletet

Kormányrendelet, amely a szülő nőknek biztosítja az alkotmányból is levezethető jogait, ugyanakkor az anya és az újszülött védelme érdekében szabályozza az otthonszülés feltételeit.  ...tovább »

Érzelmi intelligencia

Mindenki szeretne kompetensnek és hozzáértőnek tűnni a munkahelyén, miközben a kollégáival is jól kijön. Emellett mindenki szeretné érezni, hogy számíthat a körülötte lévők támogatására a bosszantó munkatársakkal szemben. Ehhez azonban érzelmi intelligenciára is szükség van egyéni és munkahelyi (szervezeti) szinten egyaránt.  ...tovább »

A kövérség betegség

Egy elhízott 20 éves férfi 13 évvel rövidebb életre számíthat, mint egészséges társai.Egyesült államokban és Európában 70 millió ember számít elhízottnak, ezen felül további 163 millióan túlsúlyosak.Magyarországon a lakosság 20%-a elhízott és 60%-át tekintjük túlsúlyosnak.Az elhízás nem egyszerűen esztétikai kategória, még csak nem is tünet, hanem a WHO által a 10 legsúlyosabb kórkép közé sorolt krónikus betegség.  ...tovább »

AIDS és az immunrendszer

Luc Montagier véleménye szerint "egy jó immunrendszer 3 hét alatt legyőzi a vírust".  ...tovább »

"Dr. Google" mint probléma

"Dr. Google" mint probléma mind az orvosoknak és a betegeknek. Minden második ember "Google doktorhoz" fordul először a panaszával.  ...tovább »

Életfilozófia / Indián mese

Egy este az öreg cherokee indián mesélni kezdett az unokájának arról a csatáról, ami minden emberben zajlik.  ...tovább »

Az otthonszülés szabályozása folyamatban van.

Az otthonszülés szabályozása folyamatban van. Az Egészségügyi Minisztérium kérésére most már a társszakmák (gyermekgyógyászat, neonatologia, sürgősségi betegellátás, mentőszolgálat, védőnők, higiénikusuk, áNTSZ) bevonásával további finomítás történik az otthonszülés korábban már kidolgozott feltételeit.  ...tovább »

A "buli" anyag.

A "buli" anyag, amit Gynaként (Ginaként), vagy GHB-ként, GBL-ként, gammaként vagy folyékony extasyként emlegetnek. Nem új, sőt évtizedek óta ismert anyagról van szó. Veszélye abba rejlik, hogy észre sem veszi az, aki pl. megissza, és aki megissza az személy manipulálhatóvá, védekezés-képtelenné válik!  ...tovább »

Boldog Világegyetem

Boldog Világegyetem. Avagy az Isten hittel rendelkező (T), és a materialista (M) nézőpontjai. Két -iker- magzat méhen bellüli elképzelt beszélgetése. Hogyan zajlan? Hát képzeljük el. Például:  ...tovább »

Szex, vagy internet - ez Amerika

Az internet mellett döntene Amerikában minden második nő és minden harmadik férfi, ha a szex és a világháló között kéne választani.  ...tovább »

Költséghatékony, biztonságos egynapos ellátás

Az egynapos sebészeti ellátás – az 1909-ben végzett első ambuláns műtét óta – nagy utat tett meg. Az USA-ban a tervezett műtétek akár 70-80%-a, Európában 50-70%-át végzik az egynapos sebészet keretében. Magyarországon az a szám még nem haladja meg a 10 százalékot.  ...tovább »

Haldoklás és méltóság, új távlatok a palliatív ellátásban

A palliatív kezelés folyamatos fejlődésen ment át az elmúlt évek során, aminek eredményeként az életvégi ellátásra szakosodott orvosok ma kétségtelenül hatékonyabban tudják megközelíteni a haldoklással kapcsolatos különféle problémákat, mint korábban bármikor.  ...tovább »

Az onkológus szerepe a lelki szükségletek kielégítésében

Balboni és munkatársainak a lelki támogatásról szóló eredeti közleménye nem csupán egy – néhány rákbeteg lehetséges szükségleteiről szóló – rövid összefoglaló, hanem a daganatos betegek döntő többségét érintő, messzemenően kielégítetlen igény határozott kinyilvánítása.  ...tovább »

A társadalombiztosítási rendszer átalakításának margójára

2006-ban, egy éve történt, hogy az MSZP és SZDSZ kormányzat döntése megszüntette a kötelező kamarai tagságot. Az ítélet rendelkező részében a bírói testület elismeri, hogy a döntés számos ponton törvénysértő volt.  ...tovább »

Mi lesz velünk magyarok?

Sorsunk az egészségügyön keresztül szemlélve. Pillanatkép 2007 novemberében.Az egészségügyi ellátórendszer átalakítása során 2007 őszéig hozzávetőleg 1500 orvos és 6000 egészségügyi szakdolgozó veszítette el állását. Sok orvos és egészségügyi dolgozó ment már külföldre dolgozni, és ez a folyamat nem állt meg. Az egészségügyre konzekvensen, éveken keresztül, egyre kevesebb pénzt fordítanak a költségvetésből.  ...tovább »

A stressz kedvez a ráksejteknek

A stressz nemcsak megbetegít, hanem a legújabb kutatási eredmények szerint akadályozza a súlyos rákbetegek gyógyulását is. George Kulik és kutatócsoportja az észak-Karolinai Wake Forest Egyetemen laboratóriumi körülmények között vizsgálta egyes ráksejtek kemoterápiában használt vegyületekre adott reakcióját az ismert stresszhormon, az adrenalin jelenlétében.  ...tovább »

Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium állásfoglalása a tervezett otthonszülésről

A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium 2002. január 18-i állásfoglalása a „tervezett otthonszülés” kérdéséről a következő: 1. A hazai szakmai kollégium állásfoglalása azonos a legtöbb nemzetközi szülészeti és nőgyógyászati szakmai grémium – beleértve az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégiumot is – véleményével, miszerint a „tervezett otthonszülés” olyan veszélyeket rejt magában, amelyeket nem ellensúlyoznak előnyei, nevezetesen az otthoni környezet emberi és érzelmi befolyása az anyaság és a korai anya-gyermek kötődés kialakulására.  ...tovább »

Otthonszülés : Legfőbb alapelv a biztonság

Magyarországon jelenleg teljesen szabályozatlan körülmények között évente 5-600 anya hozza otthonában világra gyermekét, ez a szülések 0,5 százaléka. (Ennek a számnak jelentős része nem tervezett otthonszülés.) Az európai átlag ennél lényegesen magasabb: 1-2 százalék, a hagyományok miatt Hollandiában mintegy 30 százalék. Magyarországon 2006-ban a kórházakban 97 ezer szülésből 40 csecsemő életét nem sikerült megmenteni (ebből 23 súlyos koraszülés), a szabályozatlanság miatt az otthonszülésről ilyen hivatalos adat nem áll rendelkezésre.  ...tovább »

A dohányzáshoz való jog és az egészség kérdése

Ha saját jó szántukból nem mondanak le róla, majd leteszik, ha tilos lesz rágyújtani. Valószínűleg ez az érv vezeti a döntéshozókat, akik egyre szigorúbb tilalmakat vezetnek be mostanában Európa-szerte.A cigarettafüstben négyezerféle azonosított kémiai anyag van, és ebből legalább 500-ról bizonyították, hogy egészségkárosító hatású. A különböző alkotórészei más és más egészségi ártalmat okoznak, az úgynevezett kátrány-összetevők okozzák a rákot, elsősorban tüdőrákot, de nemcsak tüdőrákot, hanem bizonyított, hogy a legkülönbözőbb szervi rákoknak az előfordulása is szignifikánsabban gyakoribb azokon, akik dohányoznak.  ...tovább »

Orvoshiány világszerte

A külföldi doktorok becsalogatása érdekében a szakorvosok jövedelmét folyamatosan emelik a nyugati államok. Eközben Magyarországon nemcsak abszolút értelemben, hanem a gazdaság teljesítményéhez képest is nagyon alacsony az orvosok fizetése.  ...tovább »

Lactobacillus probiotikum az antibiotikum használathoz társuló hasmenés megelőzésére

újabb Lactobacillus probiotikum eredmények. A Lactobacillus probiotikum előnyei.A "The British Journal of Medicine" című lapban bemutatott randomizált, kettős-vak, placébóval kontrollált tanulmányban az antibiotikum kezeléshez társuló, és a Clostridium difficile által okozott hasmenés megelőzése céljából adott Lactobacillust tartalmazó probiotikus ital hatékonyságát vizsgálták.  ...tovább »

A nők gyakrabban használják az egészségügyi honlapokat

A Smithfieldi Bryant Egyetem két professzora által vezetett kutatás szerint a nők gyakrabban keresnek egészségügyi információkat az interneten. Az eredmény kis különbséggel megegyezik az egészségügyi ellátás igénybe vételének gyakoriságával; például a nők nagyobb hajlandóságot mutatnak arra, hogy betegségükkel felkeressék orvosukat - állítják a kutatók.  ...tovább »

Rákszűrés Magyarországon a XXI. század elején

A daganatos halálozások száma Magyarországon 2003-ban: 33530 ezer fő. A hazai haláloki statisztikában a szív- és keringési rendszer megbetegedései mögött a daganatos betegségek a második helyen állnak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Magyarország a világban a daganatos halálozás terén férfiaknál az első, nőknél pedig a második helyet foglalja el. Az évi rákhalálozási görbe az elmúlt 25 év során jelentős emelkedett, a férfiaknál kb. 90%-os, míg a nőknél kb. 60%-os növekedést mutat.  ...tovább »

A Magyar Orvosi Kamara segélykiáltása

A Magyar Orvosi Kamara Országos Küldöttgyűlés 2007. június 2-án így fogalmazott: "A Magyar Orvosi Kamara nem először emel szót e sorsromboló, beteg- és orvosellenes folyamat megfékezése érdekében.  ...tovább »