Szülészet

Természetes születésszabályozás

A természetes születésszabályozási módszerek az ovuláció időpontjának meghatározásán alapulnak. A peteérés, vagy ovuláció időpontját előre csak valószínűsíteni lehet. A peteérés bekövetkezése különféle módszerekkel nagy valószínűséggel meghatározható, és szabályos ciklus esetén a menstruáció jelentkezéséből visszamenőleg kikövetkeztethető.  ...tovább »

Peteérés

Peteérés, vagy más néven ovuláció a petesejt tüszőből való kiszabadulását jelenti. Ez egyet jelent a megtermékenyítés lehetőségével.  ...tovább »

Down-kór szűrés

A Down-kór (Down szindróma) szűrhető, és erre több lehetőség is van. A leggyakrabban használt és talán a legpraktikusabb ún. kombinált-teszt. A Down-kór kiszűrésének leghatékonyabb módszere az integrált-teszt.  ...tovább »

Fiú, vagy lány gyermeket várunk?

A gyermek nemének megválasztása sok esetben felmerülő igény a szülőknél.  ...tovább »

Meddőség

Meddőségről, más néven terméketlenségről akkor beszélünk, ha fogamzásgátló módszerek használata nélkül, rendszeres szexuális aktivitás mellett sem következik be a kívánt terhesség 1 éven belül.  ...tovább »

HCG terhességi hormonszint változása a terhesség alatt

HCG terhességi hormonszint változása jól nyomon követhető a a terhesség alatt. A terhesség kimutatására is HCG-t használjuk.  ...tovább »

Terhességi teszt

A terhességi teszt egy hormonreakción alapuló vizsgálat. A terhesség HCG hormont (humán choriogonadotropin) termel. Ez a hormon a terhesség kezdetén jelentős mennyiségben jelenik meg a vérben és a vizeletben.  ...tovább »

Szülés

A szülés az élet egyik legnagyobb csodája. A születés az önálló földi lét kezdete. A szülés menete szülészeti szempontból három szakaszra különíthető.  ...tovább »

Terhesgondozás folyamata

A terhesgondozás kapcsán mind a várandós, mind a születendő gyermek állapotának rendszeres ellenőrzése megtörténik. A gondozást szülés-nőgyógyász szakorvos, illetve szülésznő, háziorvos és védőnő végzi.  ...tovább »

A fogamzásgátló módszerek megbízhatósága

A fogamzásgátlás megbízhatóságát az ún. Pear-index (PI) mutatja.  ...tovább »

Megtermékenyítés és beágyazódás

A megtermékenyítés kapcsán a spermiumok bejutnak a szervezetbe és ott találkoznak a petesejttel.  ...tovább »