Terhesgondozás folyamata

A terhesgondozás kapcsán mind a várandós, mind a születendő gyermek állapotának rendszeres ellenőrzése megtörténik. A terhesség alatt a magzatvédő törvényben (ld. Terhesgondozás törvényi szabályozása) előírt szűrővizsgálatokat időben kell elvégeztetni. A gondozást szülés-nőgyógyász szakorvos, illetve szülésznő, háziorvos és védőnő végzi. A megjelenéseket az erre a célra készített kiskönyvben is rögzíteni kell. Ezt a kiskönyvet minden esetben célszerű magánál tartani. Tekintettel arra, hogy néhány vizsgálatot a terhességének egy bizonyos idejében lehet és kell elvégezni, a következő megjelenési időpontok ajánlottak.

• Első megjelenés alkalmával a szülész-nőgyógyász szakorvos nőgyógyászati vizsgálatot, valamint -amennyiben egy éven belül nem történt- méhnyakrák-szűrést végez. A vizsgálatra jelentkezés előtt célszerű otthon terhességi-vizelet vizsgálatot végezni.

• A „0.” ultrahang vizsgálat az első nőgyógyászati vizsgálatot követően történik.

• Első vérvétel: a terhesség megállapítását követően, de legkésőbb a terhesség 12. hétig.
Vérkép, vizelet, vércsoport vizsgálat ellenanyagszűréssel, éhgyomri vércukor, szifilisz-szűrés, hepatitis-szűrés. (Fontos megjegyzés: A vizeletvizsgálat minden esetben közvetlen mosakodás utáni, középsugarú vizeletéből történjen!)

• Első ultrahangszűrés 12 hetes terhességi korban (nyaki redő, vagy NT mérés).

• 12 hetesen lehet elvégezni a Down-kór szűrést, amely lehet ún. kombinált teszt, a 12 hetes ultrahanggal egybekötve, vérből kimutatható markerekkel kiegészített vizsgálat. Amennyiben a Down-kór szűrésre integrált teszt kerül alkalmazásra, akkor is 12 hetesen kell az első vizsgálatokat elvégezni, a 12 hetes ultrahanggal egybekötve, vérből kimutatható markerekkel kiegészítve a vizsgálatot, majd 16 hetesen kell újabb vérből kimutatható markerekkel kiegészíteni a vizsgálatot.

•Korai 12-16. héten végzett cukorterheléses vizsgálat (OGTT) javasolt ha, a kórelőzményben magas anyai életkor, obesitas, terhesség előtt igazolt inzulin rezisztencia, előző terhességben GDM, korábbi terhességből nagysúlyú, halott, vagy fejlődési rendellenességgel született magzat, családban egyeneságon diabetes mellitus, vagy glucosuria szerepel.

Genetikai tanácsadás (fogamzáskor betöltött 37. életévtől kezdve).

• Második áttekintő, ún. genetikai ultrahangszűrés: a terhességének 18-20. hetében történik.

• Második vérvétel: a terhesség 24-28. hetében vérkép, vizelet, válogatott esetekben vércsoport vizsgálat ellenanyagszűréssel, éhgyomri vércukor meghatározás, 75 g cukorterheléses vizsgálat (OGTT 7,8 mmol/l felett kóros).

(A 75 g szőlőcukor elfogyasztása után 2 óra múlva történik a vérvétel. Az étkezésmentes időszaknak 10-12 órán át kell tartania. A gyógyszertárban kiváltott 75 g szőlőcukrot 3 dl tiszta vízben oldjuk fel, alaposan elkeverjük, és frissen facsart citromlével ízesíthetjük. A cukoroldatot 10 perc alatt kell meginni. A vizsgálati idő – azaz a 2 óra – az ivás megkezdésekor indul.)

• Harmadik ultrahangszűrés: 30-32 hetes terhességi korban.

• Harmadik vérvétel: 36-37 hetes terhességi korban: vérkép, vizelet, vércsoport vizsgálat ellenanyagszűréssel, vérzési- alvadási vizsgálatok.

• Magzati szívhang-és méhizomtónus tartós, géppel történő vizsgálatára (CTG) a terhességének 38. hetétől hetente.
 
• A 40. héttől szükséges vizsgálatokat és teendőket a gondozó orvos egyénileg határozza meg.

Terhesgondozáson a következő megjelenési gyakoriság javasolt:
• szülés-nőgyógyász szakorvosi megjelenés 36. hétig havonta, majd
• 36. héttől hetente,
• védőnői megjelenés havonta.

A kiskönyvvel mellékelt lap, amelyen a vizsgálatok szerepelnek, egyben beutaló is, amely állampolgári jogon beutalóként is szolgál.

A megjelenés panaszok esetén soron kívül, normálistól eltérő esetben a gondozó orvos utasításai szerint történik.

A várandós jogosult arra, hogy a háziorvos legalább egy alkalommal, a védőnő trimeszterenként legalább egy alkalommal, a szülész-nőgyógyász szakorvos, illetve szülésznő trimeszterenként legalább egy alkalommal gondozásban részesítse.

Az ultrahang szűrővizsgálatok elvégzésére során a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Ultrahang Társaság által kiadott protokoll előírása szerint kell eljárni. Ultrahangos szűrést csak a megfelelő MASZNUT jogosítvánnyal rendelkező végezhet.

A szüléskor szükséges okiratok:
Terhesgondozási könyv (kiskönyv), az anya TAJ-kártyája, személyi igazolványa, és lakcímkártyája, házassági anyakönyvi kivonat (360 napon belül érvényesített!), ez utóbbi hiánya estén teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat, özvegység esetén a halott anyakönyvi kivonata és bírósági határozat.

Csoport: