Méhnyakrák-szűrés

“Johan Béla Egészség Évtizede Népegészségügyi Program”
Magyarországon 2003. óta létezik államilag finanszírozott és szervezett méhnyakszűrő program, mellyel a 25-65 éves korosztály háromévenkénti szűrését próbálják megvalósítani. A három évenkénti szűrővizsgálat "költséghatékony" megoldás.

Szakmai szempontból ideális megoldás, az első szexuális aktus megkezdését követően évenként elvégzett szűrővizsgálat. Bizonyos megfontolások alapján a 2-3 évenként elvégzett szűrővizsgálat is kellő biztonságot nyújt. 

Méhnyakrák-szűrés célja a kóros elváltozások kiszűrése, a rákmegelőző állapotok, és a kialakult rák minél korábbi felismerése, végső soron a halázás csökkentése.

A méhnyakrák-megelőző állapotok nagy jó hatásfokkal szűrhetők. A szűrés egyik legfontosabb eleme a rendszeresség.

Módszer:

  • A nőgyógyászati rákszűrés bizonyítottan hatásos, ezért elengedhetetlen eszköze a méhnyak hüvelyi felszínéről és a nyakcsatornából hüvelyi feltárással vett sejtminta (kenet) citológiai vizsgálata.

A magyarországi hagyományokon alapuló nőgyógyászati gyakorlat indokoltnak tartja, hogy a kenetvételt nőgyógyász szakorvos végezze.
A szakorvosi vizsgálat a mintavétel mellett alkalmat ad

  • a szeméremtest és a hüvelyfal megtekintésére,
  • a látótérbe hozott méhnyak felszínének natív állapotban történő kolposzkópos vizsgálatára,
  • kiterjesztett kolposzkópos vizsgálatra, és a méhszájfelszín ecetsavas, majd lugol oldattal történő kezelése után a méhnyak felszínét borító hám kolposzkópos megjelenésének kategorizálására,
  • valamint bimanuális kismedencei vizsgálatra (Szülészeti-Nőgyógyászati Szakmai Kollégiumi állásfoglalás).

A szakmai közmegegyezés szerint a kolposzkópos vizsgálat a klinikai diagnosztikának nélkülözhetetlen módszere, önmagában azonban nem tekinthető szűrővizsgálati módozatnak, a citológiai kenetvizsgálattal összehangolt alkalmazása hozzájárulhat a szűrővizsgálatok hatásosságához.

A HPV kimutatás nem helyettesíti a méhnyakrák-szűrést, azonban egyes esetekben hozzájárulhat a kezelési stratégia megválasztásához.

A nőgyógyász a szűrővizsgálat alkalmával az emlőket is megvizsgálhatja.

Méhnyakrák-szűrést lehetőség szerint vérzés mentes állapotban, egészséges hüvelyi viszonyok mellett javasolt elvégezni! Abban az esetben, ha a szűrésre jelentkezőnél kóros hüvelyfolyás, hüvelyfertőzés, hüvelygyulladás áll fenn, előbb azt kell rendezni!

Magyarországon az évtizedek alatt több alkalommal (újjá)szervezett Népegészségügyi Program sajnos nem váltotta be a célját. Új keretek köré szerveződött a méhnyakszűrés is, amely bizonyos esetekben a területi védőnőknél is elérhető. A védőnői méhnyakszűrés esetén a védőnő sejtmintát vesz a méhnyszájról/méhnyakból. A védőnői méhnyakszűrés is bizonyítottan hatásos szűrési módszer.

További hasznos tanácsok itt olvashatók: Hogyan jelentkezzünk méhnyakrák-szűrésre?

Csoport: