A HPV védőoltás megelőzi egyes HPV fertőzés kialakulását.

Magyarországon három különböző HPV védőoltás (volt) érhető el.

  • Az egyik védőoltás, 2-valens vakcina, két magas kockázatú fertőzés (HPV 16 és 18) ellen nyújt védelmet.
  • A másik védőoltás, 4-valens vakcina, négy HPV törzs (HPV 6, 11, 16 és 18) ellen nyújt védelmet.
  • A harmadik védőoltás, 9-valens vakcina, kilenc HPV törzs (HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58) ellen nyújt védelmet.

Az összes méhnyakrák közel 2/3-ának kialakulásáért a HPV 16 és 18 típusai felelősek, így a méhnyakrák kialakulását ilyen arányban képesek a védőoltások megelőzni. Condylomát a HPV 6 és 11 típus okoz, így az ezt is tartalmazó oltóanyag condyloma szempontjából tökéletes védelmet ad, egyben a fertőzés terjedését is megakadályozza. A védettség időtartama, és az esetleges későbbi emlékeztető oltások még nincs pontosan meghatározva. A tapasztalatok azt mutatják, hogy évekre szóló védettséget adnak.

Az eltelt időben vizsgálatok tárgyát képezte, hogy a védőoltások a bennük lévő hatóanyag alapján, a bizonyított vírusokon kívül képesek-e más vírusok ellen is védelmet nyújtani. Fennáll egy úgynevezett keresztvédettség, ami azt jelenti, hogy a védőoltás nem csak e benne lévő HPV törzsek, hanem más HPV vírusok ellen is védelmet nyújt. Így a méhnyakrák elleni kb. 60-70%-os védettség elméletileg akár 90% körüli értékre is emelkedhet. A kilenc HPV törzs ellen védelmet nyújtó védőoltás a védettséget megközelítőleg 95%-ra emeli.

HPV védőoltás nem ad 100%-os védelmet a méhnyakrák ellen, ezért a méhnyakrák-szűrés nem mellőzhető, ezért nem mellőzhető a rendszeres méhnyakrák-szűrés!

Kapcsolódó témák: HPV fertőzés, Méhnyakrák, Méhnyakrák-szűrés