A női orgazmuskészség egyben a női szexualitás alapja.

A serdülőkorban a nemi hormontermelés felnőttre jellemző kialakulásával anatómiai, élettani és pszichés átalakulások zajlanak le. Kialakulnak a másodlagos nemi jellegek. Megnőnek a mellek, kifejlődik a szőrzet, a szeméremtest és a hüvely alkalmassá válik a nemi életre, a testalkat felnőtt jelleget ölt. A nem látható változások közé tartozik a belső nemi szervek, a méh, a petefészek jelentős növekedése is. Beindul a menstruációs ciklus működése. Fokozódik a külső nemi szervek ingerlékenysége, megerősödnek a szexuális reagáló képességet szabályozó élettani mechanizmusok.

Anatómiailag, fejlődéstanilag a férfi hímvesszőjének (pénisz) a nő csiklója (clitoris) felel meg, amely a szeméremrés felső részén található, egy csuklyaszerű bőrredő mögött helyezkedik el, izgalom hatásra megduzzad és előbújik. Itt található a legtöbb olyan idegvégződés, amely a szexuális izgalom fokozásában, és az orgazmus előidézésében szerepet játszik. Ezzel magyarázható, hogy a nők többségénél, elsődlegesen csiklóingerléssel kiváltott orgazmusról beszélhetünk. A hüvelybemenet érzőidegekkel kevésbé gazdagon ellátott, mint a csikló. A hüvelyben befelé (fölfelé) haladva csökken azon idegvégződések száma, melyek izgalmat keltenek, és szerepet játszanak az orgazmus elérésében. A hüvely mellső falán található a „G-pont”, amely a szexuális ingerlésre a környezeténél érzékenyebben reagál. A szexuális ingerelhetőség, az orgazmuskészség egyénenként változó. Megkülönböztetünk clitoridális orgazmust, hüvelyi orgazmust, illetve komplex orgazmust. A férfiak izgalomba kerüléséhez fontosabb a látás, az úgynevezett vizuális ingerek, míg a nőknél mind az izgalomba kerülés, mind a kielégülés sokkal összetettebb folyamat. Nagyobb szerepet kapnak a lelki tényezők, a párkapcsolat. Izgalmi állapotot okozó hatásokra alakul ki a férfiaknál a merevedés, nőknél a hüvelybemenet nedvesedés, a lubrikáció. A hüvelybemenetben két oldalon elhelyezkedő Bartholin-mirigy termelik azt a váladékot, amely által a szeméremrés és a hüvely is jellegzetesen sikamlóssá válik.

A férfiakkal ellentétben, az orgazmus átélése nem veleszületett adottságuk. A nőknek az orgazmust meg kell tanulniuk. Az orgazmuskészséget számtalan dolog befolyásolja. Azon nők, akik semmilyen módon nem jutnak el az izgalmi szakaszig, azokat hagyományosan frigideknek szokták nevezni. Ha a szexuális izgalom és nedvesedés beindul, de a kívánt módon és gyakorisággal nem jutnak orgazmushoz, orgazmuszavarról beszélhetünk.

A szexuális élet és az orgazmuskészség a szervezet egyik legfinomabb rendszere. Abban az esetben, ha a testi-, lelki életben problémák vannak, úgy az rányomja a bélyegét ezen készségünk működésére. A test és a lélek harmóniájának megteremtésén keresztül érhetjük el szexuális életünk megfelelő működését.