Adenomyosis (adenomiózis) megbetegedés esetén a méh belső nyálkahártya borítása (endometrium), szigetek formájában beszűri a méhizomzatot.

Az adenomyosis az endometriózis speciális formája. Az adenomyosis elsősorban középidős nők betegsége, eseteinek többsége 40-50 éves korban kerül diagnosztizálásra. Valószínűleg az összes eset töredéke kerül felismerésre. Az adenomyosis kialakulásának oka ismeretlen. Felvetődik örökletes eredete, erre utalhat az a tény is, hogy adenomyosis a serdülő kor előtt is kialakulhat. Általánosan elfogadott vélemény szerint az adenomyosis oka a méhnyálkahártya basalis rétegének burjánzása.

Tünettan:

Legjellemzőbb a fájdalmas menstruáció (dysmenorrhoea). Előfordulhat vérzészavar (metrorrhagia). A méh nem képes kellő mértékben összehúzódni, ezáltal a menstruáció bővebbé válik. A vérzéshez gyakorta társul deréktáji, és/vagy kismedencei fájdalom. Nőgyógyászati vizsgálat kapcsán a méh nyomás érzékeny lehet. Jellemzően nem befolyásolja a teherbeesés képességét.

Az adenomyosisnak három típusát ismerjük:

  • Adenomyosis interna esetén a méhizomzatot beszűrő nyálkahártya a valódi endometriummal közvetlen összeköttetésben áll.
  • Intramurális adenomyosis esetén az endometrium szigetek az izomfalban mélyen a valódi endometriumtól elkülönítve alakul ki.
  • Az adenomyosis externa esetén a méhnyálkahártya-szigetek távol az endometriumtól a méh hashártyaborítása alatt helyezkednek el.

Diagnosztika:

A kórelőzmény, a nőgyógyászati lelet és az ultrahang-lelet alapján felmerülhet az adenomyosis gyanúja.
A betegség pontos azonosítására, a képalkotó eljárások közül, a hüvelyi ultrahang (TVS) és az MR a leghatékonyabb módszer. Az adenomyosis ultrahangos képe egyes esetekben a myomához hasonlít, azzal a jellegzetes különbséggel, hogy az adenomyosisnak nincs jól körülhatárolt tokja, míg a myomának van tokja (differenciál diagnosztika).

Kezelés:

  • Műtét: elsősorban hastükrözés (laparoszkópia, laparoscopia, LSK), bizonyos -rendszerint előrehaladott- esetekben nyitott hasi műtét válhat szükségessé.
  • Menstruációs ciklus leállítása GNRh analóg kezeléssel.
  • Hormonkezelés, pl. gestagén monoterápia (dienogest tartalmú készítmény), fogamzásgátló (dienogest tartalmú készítmény)
  • Gyulladáscsökkentő-, fájdalomcsillapító gyógyszerek (NSAID)
  • Egyéb lehetőségek.