Az egészségügyi témájú internetes megjelenésű cikkek jelentős része súlyosan félrevezető információt tartalmaz

Az egészségügyi témájú internetes megjelenésű cikkek jelentős része súlyosan félrevezető információt tartalmaz

Health Feedback tudósokat egyesítő hálózat egészségügyi témájú internetes megjelenésű cikkek kutatási eredményét ismertetjük

Vizsgálat és módszer:

Az első tíz legnagyobb számban megosztott egészségügyi cikk háromnegyede félrevezető, vagy hamis információt terjesztett, és csak három kapta meg a magas hitelességi fokozatot, derül ki a Health Feedback nevű hálózat legfrissebb kutatásából. A Health Feedback egy, a tudósokat globálisan egyesítő hálózat, amely azzal foglakozik, hogy az egészséggel, orvoslással foglakozó cikkek tudományos megalapozottságát ellenőrizze. Száz, 2018-ban megjelent cikket vizsgáltak felül azokat, amelyek a legnagyobb népszerűséget érték el az interneten.
Az elemzésből kizárták azokat a cikkeket, amelyek egészségpolitikával foglalkoztak, vagy nyilvánvalóan véleménycikkek voltak, és nem tudományos tényekként közölték a bennük foglalt információkat. Az első tíz találatot azután klinikai orvosokkal, a területek szakértőivel nézették át, a többi kilencvenet a Health Feedback saját szerkesztői vizsgálták, vajon tudományosan mennyire hitelesek.
Kiderült, az első tíz legnagyobb számban megosztott cikk háromnegyede félrevezető vagy hamis információt terjesztett, és csak három kapta meg a magas hitelességi fokozatot. Négy közepesen elfogadhatóan volt megalapozott, azaz a bírálók nagy pontatlanságokat nem, de félrevezető információkat találtak bennük. Három cikk volt nagyon alacsony minőségű, ezek közül kettő kétes hitelű webhelyen jelent meg.

Eredmény:

Az eredmény alapján elmondható, hogy szenzációhajhász, túlzásokat, logikai képtelenségeket tartalmazó címek, rövid tartalmi ismertetések direkt kattintásvadász módon voltak megfogalmazva. A fentiek alapján érdemes kellő gyanakvással kezelni az egészségügyi témájú internetes megjelenésű cikkeket. Az internetes keresések alapján listázott cikkek, írások nagy része ezek szerint elfogadatlan.

A megoldás az, hogy elsősorban ismert szakemberek, szaklapok cikkeit tekintsük mértékadónak.

Dr. Krascsenits Géza

Kapcsolódó téma: “Dr. Google” mint probléma