Health Feedback tudósokat egyesítő hálózat egészségügyi témájú internetes megjelenésű cikkek kutatási eredményét ismertetjük

Vizsgálat és módszer:

Az első tíz legnagyobb számban megosztott egészségügyi cikk háromnegyede félrevezető, vagy hamis információt terjesztett, és csak három kapta meg a magas hitelességi fokozatot, derül ki a Health Feedback nevű hálózat legfrissebb kutatásából. A Health Feedback egy, a tudósokat globálisan egyesítő hálózat, amely azzal foglakozik, hogy az egészséggel, orvoslással foglakozó cikkek tudományos megalapozottságát ellenőrizze. Száz, 2018-ban megjelent cikket vizsgáltak felül azokat, amelyek a legnagyobb népszerűséget érték el az interneten.
Az elemzésből kizárták azokat a cikkeket, amelyek egészségpolitikával foglalkoztak, vagy nyilvánvalóan véleménycikkek voltak, és nem tudományos tényekként közölték a bennük foglalt információkat. Az első tíz találatot azután klinikai orvosokkal, a területek szakértőivel nézették át, a többi kilencvenet a Health Feedback saját szerkesztői vizsgálták, vajon tudományosan mennyire hitelesek.
Kiderült, az első tíz legnagyobb számban megosztott cikk háromnegyede félrevezető vagy hamis információt terjesztett, és csak három kapta meg a magas hitelességi fokozatot. Négy közepesen elfogadhatóan volt megalapozott, azaz a bírálók nagy pontatlanságokat nem, de félrevezető információkat találtak bennük. Három cikk volt nagyon alacsony minőségű, ezek közül kettő kétes hitelű webhelyen jelent meg.

Eredmény:

Az eredmény alapján elmondható, hogy szenzációhajhász, túlzásokat, logikai képtelenségeket tartalmazó címek, rövid tartalmi ismertetések direkt kattintásvadász módon voltak megfogalmazva. A fentiek alapján érdemes kellő gyanakvással kezelni az egészségügyi témájú internetes megjelenésű cikkeket. Az internetes keresések alapján listázott cikkek, írások nagy része ezek szerint elfogadatlan.

A megoldás az, hogy elsősorban ismert szakemberek, szaklapok cikkeit tekintsük mértékadónak.

Dr. Krascsenits Géza

Kapcsolódó téma: “Dr. Google” mint probléma