A Condyloma szexuális úton terjedő fertőzés (STD). A genitális szemölcs, vagy condyloma rendszerint hússzínű kinövés az anogenitális területen.

Nőknél elsősorban a szeméremtesten és környékén fordul elő, azonban a végbéltájékon, a hüvelyben és a méhszájon is találkozhatunk vele. Okozója a HPV 6 és a HPV 11 típusú vírus, részleten ld. HPV

A nemi szervi szemölcs becslések szerint a nők és férfiak 10%-nál életük során kialakul.

Tünettan:

Vírus okozta human papillomatosis, mely leggyakrabban a nemi szervek nyálkahártyáján, bőrén látható szemölcsös, szaruréteg túlburjánzásával járó hyperkeratotikus elváltozást okoz. A vírus folyamatos osztódásra készteti a hámsejteket. A condyloma felszínéről az érett vírusok kiszabadulnak, így fertőzik tovább a környezetüket (önfertőzés) és a velük érintkezésbe kerülő hámot (partner megfertőzése).
A megjelenés szempontjából a férfi nemi szerven, főképp a húgycsőnyílás környékén (makkon), a fityma belső oldala, a női nemi szervek közül pedig a szeméremtest, és a hüvelybemenet, érintett a leggyakrabban. A húgycső belsejében is kialakulhat a condyloma. A végbél körüli elváltozás eleinte csak a záró izomzatig (sphincter ani) terjed, később a végbélbe is bekúszhat.
Gyakran csak a kinövés jelentkezik, időnként azonban égő, kellemetlen, néha viszkető érzéssel, néha fájdalommal is járhat. Előfordul, hogy véletlen leletként, például méhnyakrák-szűrés, cervicalis papilloma fennállása kapcsán derül ki a fertőzöttség.
A nyálkahártya elváltozások puhábbak, gyorsabban nőnek, vérzékenyebbek, felülfertőződésre hajlamosabbak, váladékozhatnak, bűzös szagot áraszthatnak.

Egyetlen nemi kapcsolat is elég a fertőzés kialakulásához!

Lappangási idő változatos: legalább 3 hét, azonban jó néhány hónap is lehet. Ritkán előfordulhat, hogy évekig, évtizedekig is lappang. A tünetmentes (szubklinikus) fertőzöttség is közismert.

Betegség lefolyása: A bőr- és nyálkahártya tünetek lehetnek egyszeresek vagy többszörösek, de többnyire körülírt, meghatározott területre koncentrálódnak.

Diagnózis:

Klinikai kép alapján: Condyloma acuminatum klinikai tünetei rendszerint diagnosztikus problémát nem okoznak.
Lapos condyloma gyanúja vagy diszkrét elváltozások esetén 3-5%-os ecetsav ecsetelés segítségével “hívhatjuk elő” az elváltozásokat.
Szubklinikus fertőzések igazolására, és a nem jellemző klinikai kép pontosítására szolgál a szövettani vizsgálat és a géndiagnosztikai vizsgálat (PCR).

Kezelés:

A nemiszervi szemölcsök kezelése komoly sok esetben kihívás mind a kezelőorvos, mind a beteg számára. A kiújulások aránya kb. 30%. Kezelése az elváltozás makacs kiújulásai miatt elhúzódó lehet.

  • Műtét: elektrokauteres eltávolítás, LASER, krioterápia, sebészi kimetszés.
    20%-25%-os Podophyllin ecsetelés (hetente kell ismételni, csak orvos végezheti, és terhességben nem alkalmazható!)
    Podophyllotoxin ecsetelő, ami a betegnek felírható.
  • Immunerősítő kezelés.
  • Elengedhetetlen, a gyógyuláshoz, hogy az újrafertőződést elkerüljük! Ez a gyakorlatban a szexuális önmegtartóztatást jelenti.

Nagy elkötelezettség és sok türelem kell a terápiához.

Hosszú időn át fennálló, előrehaladott condyloma megbetegedés talaján rákos elváltozás is kialakulhat!

Megelsőzés:

  • Fontos, sőt elengedhetetlen a szexuális partner kivizsgálása, fertőzés esetén kezelése, valamint a továbbterjedést megakadályozását szolgáló intézkedések (kellő ideig tartó szexuális önmegtartóztatás, monogám életmód, óvszer használata) bevezetése.
  • Védőoltás alkalmazása. Kapható HPV fertőzést megelőző védőoltás, amely a Condylomát okozó HPV fertőzés ellen is véd, ld. HPV védőoltás ajánlások.
  • Fontos a betegek felvilágosítása a terjedés módjáról és az esetleges társfertőzésekről. Súlyos Condyloma fertőzés esetén HIV és szifilisz-szűrés ajánlott.