Emlőszűrés | Mammográfia

Emlőszűrés | Mammográfia

Mammográfia

A mammográfia (mammographia) az emlődaganatok kimutatására szolgáló röntgenvizsgálat.

Az emlőrák kialakulására hajlamosító tényezők többsége nem befolyásható, de ha rendszeresen jelentkezik szűrővizsgálatra, sokat tehet azért, hogy az esetleges betegséget időben felismerjék. Az emlőszűrés módszerei alapvetően a tapintásos emlővizsgálat és a mammográfia.

A mammográfia történhet szűrés, vagy kivizsgálás céljából.

  • Szűrés: Magyarországon országos szervezett szűrőprogram keretén belül, a veszélyeztetett korú (45-65 éves) női lakosság rendszeresen 2 évente behívásra kerül.
  • Kivizsgálás: Emlőben észlelt elváltozás esetén végzett vizsgálat.

A mammográfia célja, hogy lehetővé váljon az emlőrákok korai felismerése, kezelése, ezáltal nőjön a túlélési esély, és csökkenjen a radikálisabb kezelési módok szükségessége. A legoptimálisabb időpont a vizsgálatra a menstruáció kezdetétől számított 7. és 12. nap között van.

A mammográfiás szűrés általi korai felfedezésnek köszönhetően népesség szintjén 10 éves szűrési periódus alatt 40%, 25 év alatt 95% emlődaganatból adódó halálozás csökkenés érhető el. A mammográfiás szűrés esetén a daganatok kb. 28 százaléka nem vehető észre, különösen változó kor előtt álló nőkben, vagy azoknál, akik sűrű (denz) szerkezetű emlővel rendelkeznek.

Európai Emlőradiológiai Társaság (European Society of Breast Imaging – EUSOBI) javaslata: Az 50-69 éves nőknél elsődlegesen javasolt a kétévenkénti mammográfia. A vizsgálat kiterjesztése javasolt 40 éves kortól 70-75 éves korig.

Külön elbírálás alá esnek a valamilyen oknál fogva veszélyeztett csoportok, pl. genetikai terheltség (BRCA1, BRCA2 gén pozitivitás)…

30 éves életkor alatt és nem szült nők esetében mammographia élettani okok miatt nem elég informatív, ezért ilyenkor kivételes esetektől eltekintve nem végzik.

Emlő önvizsgálat

Minden nőnek fiatal felnőtt korunktól kezdve gondot kell fordítania emlőinek rendszeres vizsgálatára. Némi gyakorlat után kisebb elváltozást is észre lehet venni. Havonta egyszer, lehetőleg a menstruációt követően célszerű elvégezni, ilyenkor az emlő állomány a legpuhább, a legkönnyebben áttapintható. Változó korban és azon túl is minden hónapban egyszer, egy meghatározott napon történjék az önvizsgálat.

Emlő tomoszintézis

Egy új emlővizsgáló módszer az emlő tomoszintézis, amely a hagyományos mammográfiás vizsgálathoz képest több előnnyel rendelkezik:

  • 41,5%-kal több invazív típusú emlőrákot képes kimutatni,
  • az elérhető legnagyobb felbontású és legrészletesebb képet biztosítja három dimenzióban gyűjt adatokat, amelyekből számítógépes szoftver segítségével 1 milliméteres szeletvastagsággal készít képet,
  • az enyhébb mellkompressziónak köszönhetően kevésbé kellemetlen,
  • kevesebb időt vesz igénybe.