Vizelési panaszokat összefoglaló néven hólyaghurutnak, a köznyelvben felfázásnak is szokták hívni. A felfázás oka a húgyhólyag gyulladása, latinul cystitis.

A húgyhólyag gyulladás oka rendszerint fertőzés, de más oka is lehet. A felfázás elsősorban a nőket érintő megbetegedés. A szexuálisan aktív nők legalább fele, egyes statisztikák szerint 60%-a élete folyamán egy alkalommal átesik húgyúti fertőzésen. Ha egyszer kialakult cystitis, akkor 20-40% az esélye a betegség megismétlődésének. A húgy-ivarszervek elhelyezkedésük és élettani szerepüknél fogva nagymértékben ki vannak téve baktériumok, gombák, vírusok és féregfertőzésnek. A megbetegedés elsősorban felszálló fertőzésből ered, de előfordul, hogy a kórokozók a véráramon keresztül érik el a húgyutakat. A felszálló fertőzés esetén a kórokozó a húgycsövön halad felfelé a hólyag, a felső húgyutak, a vese irányába.
A női húgycső 2,5-4 cm rövid, a férfi húgycső sokkal hosszabb és jobb a záró funkciója, ez az egyik -anatómiai- alapja a felfázásoknál tapasztalt nemi különbségeknek.  A húgycső nyílás közvetlen a hüvelybemenet mellett helyezkedik el, és közel van a végbélhez is. A baktériumok, fertőzések viszonylag könnyen átjuthatnak a végbélből a hüvelybe illetve a hüvelyből a húgycsőbe. A szexuális élet kapcsán a hímvessző úgy működik mint egy dugattyú, és a hüvelyváladékot felpréseli a húgyutakba. A szó szoros értelmében vett felfázást okozhat a láb felől történő felfázás, vagy a lehűlt test által okozott felfázás is.

Akut bakteriális cystitis:

Heveny hólyaghurut, amelynek hátterében patogén baktérium jelenléte áll.

Nem komplikált hólyaghurut:

Akkor tekinthető nem komplikáltnak a hólyaghurutot, amennyiben a hátterében nem állnak fenn komplikáló tényezők, amelyek képesek megnövelni a húgyúti fertőzés kialakulásának esélyét, vagy csökkentik az alkalmazott kezelés hatékonyságát.

Visszatérő hólyaghurut:

Fél éven belül két alkalommal, vagy egy éven belül három alkalommal kiújult húgyúti fertőzés.

Interstitialis cystitis:

Súlyos panaszokat okozó és az életminőséget hosszú távon jelentősen rontó krónikus betegség. Még nem tudunk minden részletet a betegség kialakulásával kapcsolatban, többféle teória is van. Végső soron a glükózaminoglikán (GAG) réteg hiányossága miatt az urothelium áteresztőképessége fokozódik, ezért a vizeletből származó anyagok kerülnek be a hólyagfalba. A cystitiseken belül önálló csoportot alkot. Tünetekre jellemző a krónikus kismedencei fájdalom, illetve negatív vizelettenyésztés ellenére is visszatérő alsó húgyúti infekciószerű tünetek. A fájdalom vizeletürítés után mérséklődik, gyakori vagy késztetéses jellegű vizelést eredményez. Gyakran fordul elő éjszakai vizelés is. Gyakori panasz a húgycsőfájdalom, néha ez lehet az egyetlen tünete a betegségnek. Ugyanakkor gyakran tünet lehet még a hüvelybe, gátra, végbél irányába sugárzó fájdalom is. Végső esetben zsugorhólyaghoz és következményes krónikus veseelégtelenség kialakulásához vezethet. Differenciáldiagnosztikai szempontból az el kell különíteni az endometriózis, vulvodynia, nőgyógyászati- és alsó húgyúti fertőzések, és esetleges dagatok által okozta fájdalomtól. Kezelése összetett, urológus szakorvost igényel.

Tünettan:

 • gyakori vizelési inger, ezzel együtt csak kevés vizelet ürül
 • hirtelen jelentkező, nehezen visszatartható vizelési inger
 • vizeletürítéskor csípő érzés
 • vizeletürítéskor alhasi fájdalom
 • kellemetlen szagú vizelet
 • zavaros, esetleg sötétebb színű, sőt véres vizelet

Diagnosztika:

 • panaszok alapján (jellegzetes kórelőzmény és tünettan); fájdalmas vizelés, hüvelyi váladékozás és irritáció nélkül 90%-os biztonsággal utal hólyaghurut jelenlétére
 • általános vizelet vizsgálat (gyanú esetén a vizelet paramétereinek változása segít a kórisme felállításában); gennyes, vagy véres és gennyes vizelet
 • vizelet tenyésztés; a hólyaghurut hátterében leggyakrabban (75-95%) Escherichia coli, valamint Enterobacteriaceae, Proteus mirabilis, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus saprophytus, ritkábban más baktérium található
 • mivel vizelési panaszt okozhat a nemi szervek gyulladása is, a külső nemi szervek megtekintése, vizsgálata fontos (nőgyógyász szakorvos)
 • láz és derékfájdalom esetén a vese érintettsége is szóba jöhet, ebben az esetben vérvizsgálat elvégzése is javasolt
 • kiújuló tünetek, ismétlődő fertőzések esetén a hüvely fertőzésre (nőgyógyász szakorvos), valamint a partner -prosztata- fertőzésére (urológus szakorvos) gondolni kell
 • kiújuló lázzal, derékfájdalmakkal kísért megbetegedések kezelése, és a szükséges szervi elváltozások kivizsgálása urológus szakorvos hatáskörébe tartozik

Terápia:

 • Sok folyadék fogyasztása. Ezáltal jól átmossa a vizelet a húgyutakat és a fertőzéstől könnyebben megszabadul a szervezet.
 • Az esetek nagy részében bakteriális fertőzés okozza a megbetegedést. Nem minden fertőzés igényel antibiotikum kezelést, azonban vannak esetek, amikor elengedhetetlen. Nehezen gyógyuló, visszatérő fertőzés esetén szükség van célzott antibiotikus kezelésre.

Fontos megjegyzés!

A nők felfázása általában gyorsan és jól gyógyítható megbetegedés. Azonban ha elhanyagolják, “örök” problémákat okozó krónikus megbetegedésbe mehet át, illetve a veseműködést veszélyeztető vesegyulladást, veseelégtelenséget okozhat!

Jótanács.

Fontos, hogy a nők a szexuális aktust követően egy órán belül vizeletüket kiürítsék, ezáltal a felpréselt baktériumokat is tartalmazó váladék kiürül, így elkerülhető a húgyúti gyulladást!
A személyes higiénia szerepe sem elhanyagolható, pl. székletürítést követően a végbélnyílást hátrafelé kell törölni.