A herpesz vírusok csoportjába az ajak és a nemi szervek herpeszét okozó herpes simplex vírusok tartoznak.

A genitális herpesz esetén a fertőzés nemi úton terjed, az elváltozások megjelenhetnek a nemi szerveken, a hüvelyben, a méhszájon, a végbéltájékon.
A herpesz vírusok csoportjába az ajak és a nemi szervek herpeszét okozó herpes simplex vírus (HSV) 1 és 2, a bárányhimlőért és az övsömörért felelős varicella-zooster vírus (VZV), a Pfeiffer-féle mirigylázat (más néven mononucleosist) okozó Ebstein-Barr vírus (EBV) és a cytomegalovirus (CMV) vírusok tartoznak.

Különféle statisztikai adatok alapján az Egyesült Államokban a felnőtt korú lakosság kb. 20%-a, az Európai Unióban 4-14%-a szenved genitális herpesz fertőzésben. Magyarország az Európai Unió fertőzöttségi átlagával bír. Az életkor előrehaladtával a fertőzés aránya jelentősen emelkedik.

Herpes simplex virus 2 (HSV2) a genitális herpesz (Herpes genitalis) fertőzés kialakulásáért felelős.

Tünettan:

Elsődleges genitális herpesz: A fertőzés nemi úton terjed, az elváltozások megjelenhetnek a nemi szerveken, a hüvelyben, a méhszájon, a végbéltájékon. A fertőzéstől számítva 4-7. napon alakulnak ki az első tünetek. Érzékenység, viszketés, égő fájdalom jelentkezik először. Ezt követően kis vörös folt jelenik meg, amit apró fájdalmas hólyagos elváltozások követnek. A hólyagok megnyílnak, és a helyükön maradó fekélyek 10 nap múlva gyógyulhatnak. Az első fertőzést láz és a lágyéki nyirokcsomók megnagyobbodása kísérhet. A tünetek 2-4 hét alatt múlnak el.

Visszatérő genitális herpesz: Az idegdúcokban megtelepedő herpesz vírusok a későbbiekben ismét aktivizálódhatnak. Ez bekövetkezhet, ha a szervezet ellenálló képessége legyengül, pl. betegség, stressz, menstruáció, terhesség, fizikai vagy lelki megterhelés következtében. A betegség fellángolásakor a tünetek már enyhébbek, a hólyagok kisebb területen jelentkeznek és gyorsabban (6-10 nap alatt) elmúlnak. Veszélye, hogy terhesség alkalmával észrevétlenül megfertőzheti a magzatot, amely súlyos – sokszor halálos – fejlődési rendellenességekhez vezet.

A genitális herpesz (HSV2) és az ajak herpesz (HSV1) “régen” a nevének megfelelő területen okozott megbetegedést. Feltehetően a nemi élet változásával (orálszex) manapság mindkét területen mindkét vírus kimutatható. Végső soron mindkét vírus képes megbetegíteni mindkét területet.

Diagnózis:

Klinikai tünetek, anamnézis alapján, direkt IF vizsgálat, géndiagnosztikai vizsgálat, szerológiai vizsgálat.

Kezelés:

Helyi és szisztémás (tabletta) kezelés alkalmazható. A genitális herpesz (HSV2) és az ajak herpesz (HSV1) kezelése alapvetően hasonló.
Elsődleges Herpes genitalis kezelése: 5-10 napig tart.
Visszatérő, vagy kiújuló Herpes genitalis kezelése: Epizodikus séma szerint 5-7 napig. Ajánlott, ha a kiújulások száma  4-6 alkalom évente, és nincsenek nagyon súlyos tünetek.
Szupresszív (folyamatos) séma szerint 5-7 napig terápiás, majd csökkentett dózis folyamatosan hosszabb ideig.