Hogyan jelentkezzünk nőgyógyászati vizsgálatra?

Hogyan jelentkezzünk nőgyógyászati vizsgálatra?

Nőgyógyászati vizsgálatra jelentkezésnek számtalan oka lehet.

Attól függően, hogy mi az oka a jelentkezésnek, annak megfelelően érdemes felkészülni a vizsgálatra.

A panaszokat érdemes több kategóriába csoportosítani.

A  vizsgálatra jelentkezés fő okai a következők lehetnek:

Panasszal, a betegség megállapítása és gyógykezelés céljából.

  • Vérzészavar : összetett kérdés. Ha a vérzészavar nem okoz súlyos kivérzett állapotot, és nincs mellette kiegészítő tünet, pl. fájdalom, akkor célszerű megvárni a vérzés befejeződését. Ha a vérzés 12-14 napig fennáll, akkor nem érdemes tovább várni. Egyes esetekben egészen más eljárást kell követni. Vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával. Külön kategóriát képvisel a hormonális fogamzásgátló gyógyszer szedés mellett kialakult vérzészavar. Erről itt tudhat meg többet: Mit tegyek, ha fogamzásgátló szedés alatt vérzésem jelentkezett?
  • Hüvelyfolyás, fertőzés, gyulladás: Ezek közül a leggyakrabban a  Hüvelyfertőzés fordul elő. Ha a bő hüvelyi folyás a vezető tünet, akkor hüvelykezelés, hüvelyöblítés végzése nem tanácsos, mert megváltozik a hüvelyváladék jellege és a diagnózis felállítását megnehezíti. így nincs “blikk” diagnózis, nem lehet megbízható hüvely pH mérést (savas-lúgos viszonyok) végezni. A hüvelykezelést követően a hüvelyben maradt, maradványok a további vizsgálatok elvégzését is lehetetlenné tehetik, így pl. hüvelykúp kezelést követően a kúp maradványa töltheti ki a hüvelyt. Az előzetesen alkalmazott kezelés részleges gyógyulást eredményezhet. A részleges gyógyulás mellett, előfordulhat, hogy nem lehet látni, diagnosztizálni semmit, de a fertőzés heteken belül vissza térhet. A partner kezelése egyes esetekben fontos, és ha az elmarad, akkor a hölgyek visszakapják a fertőzést. A menstruációs ciklus is sok esetben befolyásolja a fertőzéseket. Menstruációt követően a vérzés mintegy “átmossa” a hüvelyt, a hüvelyváladékot fizikailag is “kimossa”.
  • Egyéb panaszok: fájdalom, daganat

Kontroll, pl. kezelést követő vizsgálat, daganatos beteg követése.

Méhnyakrák-szűrés. Tervezett időpontban tünetmentes és panaszmentes állapotban elvégzett vizsgálat. ld.  Hogyan jelentkezzünk méhnyakrák-szűrésre?

Tanácsadás, pl. terhesgondozás.

Második szakvélemény kérése.

Egyéb célból céljából történik a jelentkezés…