Nőgyógyászati vizsgálatra jelentkezésnek számtalan oka lehet.

Attól függően, hogy mi az oka a jelentkezésnek, annak megfelelően érdemes felkészülni a vizsgálatra. Vigyük magunkkal a korábbi fontosabb egészségügyi dokumentumokat, zárójelentést, leleteket… Ne feledjük a rendszeresen és az aktuálisan szedett gyógyszereket adott esetben listára írni.

Nőgyógyászati vizsgálatra jelentkezést két fő csoportba sorolhatjuk.

  • Az egyik csoportba a tünet és panaszmentes állapotban pl. méhnyakszűrés, diagnosztikai célból, terhesség megállapítása céljából jelentkező pácienseket,
  • a mások csoportba panasszal jelentkező pácienseket soroljuk.

Tünet és panaszmentes páciensek:

Panaszos, a betegség megállapítása és gyógykezelés céljából:

  • Vérzészavar: összetett kérdés. Ha a vérzészavar nem okoz súlyos kivérzett állapotot, és nincs mellette kiegészítő tünet, pl. fájdalom, akkor célszerű megvárni a vérzés befejeződését. Ha a vérzés 12-14 napig fennáll, akkor nem érdemes tovább várni. Egyes esetekben egészen más eljárást kell követni. Vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával. Külön kategóriát képvisel a hormonális fogamzásgátló gyógyszer szedés mellett kialakult vérzészavar. Erről itt tudhat meg többet: Mit tegyek, ha fogamzásgátló szedés alatt vérzésem jelentkezett?
  • Hüvelyfolyás, fertőzés, gyulladás: Ezek közül a leggyakrabban a  Hüvelyfertőzés fordul elő. Ha a bő hüvelyi folyás a vezető tünet, akkor hüvelykezelés, hüvelyöblítés végzése nem tanácsos, mert megváltozik a hüvelyváladék jellege és a diagnózis felállítását megnehezíti. így nincs “blikk” diagnózis, nem lehet megbízható hüvely pH mérést (savas-lúgos viszonyok) végezni. A hüvelykezelést követően a hüvelyben maradt, maradványok a további vizsgálatok elvégzését is lehetetlenné tehetik, így pl. hüvelykúp kezelést követően a kúp maradványa töltheti ki a hüvelyt. Az előzetesen alkalmazott kezelés részleges gyógyulást eredményezhet. A részleges gyógyulás mellett, előfordulhat, hogy nem lehet látni, diagnosztizálni semmit, de a fertőzés heteken belül vissza térhet. A partner kezelése egyes esetekben fontos, és ha az elmarad, akkor a hölgyek visszakapják a fertőzést. A menstruációs ciklus is sok esetben befolyásolja a fertőzéseket. Menstruációt követően a vérzés mintegy “átmossa” a hüvelyt, a hüvelyváladékot fizikailag is “kimossa”.
  • Egyéb panaszok: fájdalom, daganat

Gyakorlati tanácsok:

  • A bimanuális vizsgálat és a megfelelő tapintási lelet feltétele, az üres hólyag!
  • A hüvelyi ultrahang feltétele, az üres hólyag. (A hasi ultrahanghoz kell telt hólyag.)
  • Ezért minden vizsgálat előtt vizeletürítés szükséges!