Az egynapos sebészeti ellátás – az 1909-ben végzett első ambuláns műtét óta – nagy utat tett meg. Az USA-ban a tervezett műtétek akár 70-80%-a, Európában 50-70%-át végzik az egynapos sebészet keretében. Magyarországon az a szám 2010-ben még nem haladja meg a 10 százalékot.

Az egészségügyi kormányprogram részeként az Egészségügyi Minisztériumi pályázat alapján 46 intézetben kezdhették meg az egynapos ellátást. Bízunk abban, hogy ez a szám növekszik az új pályázat után. Az OEP adatai szerint például a nőgyógyászati ellátások 63, az epekőzúzások 84, a kézsérülések 76, a pacemakerek (szívritmusszabályzó készülékek) beültetésének 50 százalékát így végzik el, de bővül az urológiában is ez a fajta ellátás.

Felmerülhet a kérdés: vajon kinek jó az egynapos sebészet? Nem a beteg kárára történik ez az ellátási forma? Kétségtelen, hogy finanszírozási okok is közrejátszottak a világon – így Magyarországon is – az egynapos sebészet bevezetésében. Azonban egyre több tanulmány igazolja az előnyeit a beteg számára is: Nem kell elszakadnia hosszabb ideig a családjától, otthonától. Hamarabb visszatérhet a munkába. Emellett a kórházi fertőzésektől is megóvja ez az ellátás. Szükség lenne a lakosság korrekt tájékoztatására, a szakmai és a finanszírozási protokollok kidolgozására, a meglévő és jól működő szolgáltatók ösztönzésére. Úgy látom, az ország szociális, egészségügyi és szakmai adottságai alapján pár év alatt elérhető, hogy az összes beavatkozás 15-20 százalékát így végezzék el.

Az egynapos sebészet tehát költséghatékony minőségi betegellátás. Főként az utóbbit szeretném hangsúlyozni. Az egynapos sebészetben csak nagy gyakorlattal rendelkező orvosok, nővérek dolgozhatnak. Az altatóorvosok az aneszteziológiai ambulancián – a beteggel való személyes találkozás és vizsgálat után – döntenek arról, a beteggel és az operáló orvossal is megbeszélve, hogy számára biztonságos-e a műtét elvégzése az egynapos sebészet keretében. Csak abban az esetben javasolják, ha a beteg számára teljesen biztonságos. Az egynapos sebészeti intézmények felszereltsége megegyezik a kórházéval, azaz minden szakmai feltételnek megfelelnek.
A Multidiszciplináris Egynapos Sebészeti Társaság – a Nemzetközi Egynapos Sebészeti Társaság tagjaként – 2013-ban Budapesten rendezi meg a világkongresszust, ez a hazai szakma elismerését jelenti, és remélhetőleg további segítséget jelent ennek az ellátási formának a hazai bővüléséhez.

A szerző a Multidiszciplináris Egynapos Sebészeti Társaság elnöke

(Forrás: Világgazdaság Online)

Kiegészítés, szerkesztői kommentár:

2010-ben Dániában az összes sebészeti beavatkozás 74%-át, az USA-ban 71%-át, Németországban 4305%-át végezték egynapos sebészeten. Ebben az évben Magyarországon 8% volt az egynapos sebészet beavatkozás aránya. 2015-ben a számok és arányok azóta sem javultak jelentősen. Egyben jelentős régiónkénti eltérés is észlelhető Magyarország területén belül. A lista végén áll Budapest 9,3%-al és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 8,1%-al. A listavezetők között van Pest megye is csak 18,2%-ot teljesített. A helyzet Magyarországon évek óta szinte változatlan (2017).