Meddőség

Meddőség

Meddőségről, más néven terméketlenségről akkor beszélünk, ha fogamzásgátló módszerek használata nélkül, rendszeres szexuális aktivitás mellett sem következik be a kívánt terhesség 1 éven belül (Egészségügyi Világszervezet (WHO) definíció). A fejlett országokban -Magyarországon is- a meddőség a párok kb. 20%-át érinti. Egészséges pároknál egy éven belül 80-90% az esély a spontán megtermékenyítésre. A megtermékenyülés legvalószínűbb időpontja statisztikai szempontból a 6. hónap.
A női termékenységet alapvetően befolyásolja az életkor. A fogamzóképesség a nő 20-as éveiben éri el a csúcspontját, majd 35 éves korban kb. 25%-al, 40 éves korban pedig 50%-al csökken. Egy hat hónapja próbálkozó 25 éves nőnek átlagosan 15 százaléknyi esélye van rá, hogy egy hónapon belül megtermékenyüljön, 35 esztendős korra ez a mutató 10 százalék alá csökken. Egy 30 éves nőnek például, aki 3 hónapja próbálkozik, 16% esélye van az egy hónapon belül történő megtermékenyülésre, míg egy 40 esztendős, két éve próbálkozó nőnél ez már csupán 1%.
Statisztikai adatok alapján egészséges párok esetén 100 nő közül: egy éven belül 78 nő esik teherbe, 2 éven belül újabb 10 nő esik teherbe, a 3. évben már csak 2-3 nőnél következik be újabb megtermékenyülés, a 4. és 5. évben további 1-1 nő esik teherbe.

Meddőségnek az okai rendkívül szerteágazóak. Genetikai hibáktól kezdve, pajzsmirigy problémák, cukorbetegség, mellékvese rendellenesség, anyagcserezavarok, elhízás (kövérség),  kóros soványság, fertőzések, gyulladások, környezeti ártalmak és pszichés okok lehetnek a háttérben.

Kóroki megoszlás nemek szerint:

  • 40-50 %-ban a nőnél,
  • 35-40 %-ban a férfinál,
  • 10-20 %-ban a probléma mindkettőjüknél fennáll,
  • 5-10%-ban pedig ismeretlen az oka. Az ismeretlen eredetű meddőségek közel felében immunológiai probléma áll fent.

A sterilitásnak alapvetően két formáját különböztetjük meg:

  • Elsődleges (primer) meddőségről akkor beszélünk, ha a nőnek életében még soha nem sikerült teherbe esni.
  • Másodlagos (szekunder) meddőségről akkor beszélünk, ha volt már terhes, de később nem képes teherbe esni.

A meddőség kivizsgálása összetett folyamat, jól meghatározott protokoll alapján történik. Fontos szerepet játszik a kivizsgálásban a nőgyógyász és a férfi partnernél az urológus.

A meddőség az esetek nagy részében gyógyítható. A meddőség nem egy ember problémája, hanem párkapcsolati probléma. A megoldás is, a kivizsgálás és a kezelés is alapvetően párkapcsolati kérdés, mindkét félnek részt kell benne venni.

A kivizsgálásban az utóbbi időben segítségünkre van az Anti-müllerian hormon (AMH). A hormont nőkben a petefészek granulosa sejtjei, férfiakban a here Sertoli sejtjei termelik. Nőkben az AMH szint jól jelzi a petefészek működését, információt ad a petefészek tartalékairól és stimulálhatóságáról. Férfiakban az AMH szint a spermatogenezist jellemzi.

Kapcsolódó témák: Peteérés