A nemkívánt terhesség megelőzésének módszerei közé tartoznak a méhen belüli fogamzásgátló eszközök.

A fogamzásgátlás ezen típusának a lényege a méh üregébe tartósan felhelyezett eszköz (IUD, vagy IUS), és az általa kifejtett hatás. Az eszköz központi része (gerince) műanyagból készül, amire az esetek egy részében fém ötvözetből készült bevonat kerül felhelyezésre (IUD). A fém anyaga alapvetően réz, amit ötvözhetnek pl. arannyal, ezüsttel. A fémet sok esetben spirál formában feltekercselik a központi részre, innen ered a közhasználatú neve, spirál. Az eszköz végéhez vékony ellenőrző szál csatlakozik, aminek kettős szerepe van. A jelzőszál alkalmas arra, hogy segítségével ellenőrizzük az IUD helyzetét. Így nőgyógyászati vizsgálatkor, feltárás mellett láthatóvá válik, megbizonyosodhatunk arról, hogy helyén van-e az eszköz. Önkontrollra is lehetőséget ad. Feltapintva a hüvelybe, a nő önmaga is meggyőződhet arról, hogy érezhető-e az ellenőrző szál. A korai felismeréssel megelőzhető egy nem várt terhesség bekövetkezte. Eltávolításkor az ellenőrző szál megragadásával általában könnyen levehető az eszköz.

Előnyök:

A méhen belüli fogamzásgátló költséghatékony megoldás. Ha a költségeket egy közösülésre, vagy egy ciklusra kalkuláljuk, akkor a teljes kiviselési időt alapul véve a legolcsóbbak, nem számolva a „természetes” fogamzásgátlás módszereit.
Praktikus, hiszen nem kell napi, illetve havi szinten foglalkozni vele, “csak tetesd fel és felejtsd el”.
A hormontartalmú eszköz (IUS) bizonyos betegségeket is gyógyítanak. A méhnyálkahártya növekedését, túlburjánzását gátolják, így sok esetben csökkentik, és akár teljesen megszüntetik a menstruációt. Egyes méhdaganatok, a miómák kialakulásának esélyét is csökkentik, növekedésüket gátolják. A kismedencei endometriózis kialakulásának esélyét is csökkentik, növekedésüket gátolják. Hormontartalmú eszköz mellett akár szoptatni is lehet. Az intrauterin eszköz a szexuális együttlétet követően is használható a fogamzás megelőzésének céljából. Ebben az esetben az aktus utáni 6 napon belül kell felhelyezni az eszközt.

Hatásmód:

A méhen belüli fogamzásgátló eszközök (IUD) önmagukban mechanikus hatást kifejtve nagy biztonsággal gátolják a megtermékenyített petesejt beágyazódását. A fém ötvözetből készült bevonattal rendelkező eszközök (IUD) még egy elektrokémiai hatást is kifejtenek, így biztosabb védelmet nyújtanak a nem kívánt terhességgel szemben. Az aktív hatóanyagot tartalmazó, a gyakorlatban hormon tartalmú, ún. medikált méhen belüli fogamzásgátló eszközök (IUS) hatásukat több támadásponton fejtik ki. Helyileg erős hormonhatást fejt ki, ezáltal a méhnyak csatornájának nyákmennyisége csökken, viszkozitása nő, így az ondósejtek és a kórokozók nem tudnak feljutni a méhbe. Ha mégis megtermékenyülne a petesejt, akkor az eszköz a méhnyálkahártyába való beágyazódását akadályozza meg. Emellett közvetve befolyásolják a petefészkek, a petevezetékek működését. E hatások összegződéseként érik el a hormonális fogamzásgátlók közel 100%-os biztonságát.
Teljes védelmet azonban ezek a fogamzásgátlók sem nyújtanak!

Mellékhatás:

A hagyományos eszközök (IUD) mellett általában a menstruáció mennyisége és időtartama kb. 10-20%-al megnő, bár ez nem mindenkinél következik be. Akinek pedig egyébként is rövid ideig tartó, kevés vérzéssel járó menstruációja van, annál ez egyáltalán nem jelent problémát. Az a félelem, hogy emelkedik a fertőzések, kismedencei gyulladások száma, a gyakorlatban nem igazolódott. Sok nagy nemzetközi tanulmány bizonyította ezt. Nagyon ritkán fordul elő méhen belüli fogamzásgátló eszköz mellett terhesség, az is inkább az elhanyagolt esetekben.

Kinek, és mikor lehet felhelyezni?

A felhelyezés feltételei a felhelyezés előtti negatív citológiai eredmény, a gyulladásmentes környezet, és utána az évenkénti kontrollvizsgálat. A korábbi szülés ténye nem tartozik a feltételek közé. Nem szült nőknek is felhelyezhető, sőt elsőkét ajánlott fogamzásgátlási módszer. A régi szakmai ajánlás, miszerint csak szült nőknek javasolt az eszköz felhelyezés tehát érvényét veszítette.

A javasolt viselési idő átlagosan 5 év. Az eszközt csak nőgyógyász helyezhet fel. A döntés előtt célszerű konzultálni szakemberrel, elsősorban azzal az orvossal, aki majd felhelyezi.

Adott feltételek esetén bármikor felhelyezhető az eszköz. Leggyakrabban menstruáció idején helyezzük fel az eszközt a méh üregébe. Ilyenkor a terhesség kizárható (ez ugyanis ellenjavallatot képez), a méhszáj általában kissé nyitottabb és emiatt a beavatkozás kevesebb kellemetlenséggel jár. Valamint a felhelyezéssel járó esetleges kevés vérzés külön nem jelentkezik. Általában a felhelyezés kapcsán jelentős fájdalommal nem, inkább csak kellemetlenséggel kell számolni.

Ellenőrző vizsgálatok:

Méhen belüli fogamzásgátlót csak rendszeres ellenőrzés mellett lehet viselni. Mivel a legtöbb probléma (kilökődés, gyulladás, vérzészavar, stb.) tapasztalatok szerint a használat korai időszakában fordul elő, az első kontrollvizsgálatot az első menstruáció lezajlása után, kb. 6 hét múlva kell megjelenni. Panaszmentes esetben is tanácsos az ellenőrzés 6 hónap múlva, ezt követően pedig évenként. Panaszok, vérzészavar, illetve bármilyen rendellenesség észlelése esetén, minél előbb jelentkezni kell, lehetőség szerint az eszközt felhelyező orvosnál.

IUD és gyermekvállalás:

Az eszköz eltávolítása utána fogamzóképesség azonnal helyreáll, azonban a gyermekvállalást a következő ciklusban célszerű megkezdeni.

IUS és gyermekvállalás:

Az eszköz eltávolítása utána fogamzóképesség egy-két hónap alatt helyreáll, a gyermekvállalást szabályos menstruációs vérzést követően célszerű megkezdeni.

Dr. Krascsenits Géza