Méhnyakrák-szűrés célja a kóros elváltozások kiszűrése, a rákmegelőző állapotok, és a kialakult rák minél korábbi felismerése.

Méhnyakrák-szűrés célja végső soron a halálozás csökkentése. Fontos hangsúlyozni a rendszeres, évenként elvégzett rákszűrés jelentőségét! A tünet- és panaszmentes nők időszakonkénti vizsgálata gyors, fájdalom- és szövődménymentes. Segítségével a méhnyak jóindulatú folyamatai, rákmegelőző elváltozásai, könnyen diagnosztizálhatók és kezelhetők.

A nőgyógyászati szűrővizsgálat lépései:

A szűrés során az orvos megtekinti a szeméremtestet, a kisajkakat és a nagyajkakat, a hüvelyt, a méhszájat kóros elváltozás, és a váladék megítélése céljából. A kolposzkópos (nagyítós) megtekintés célja a finom rendellenességek felfedezése, míg a tapintásos vizsgálattal kiszűrhetők a ciszták, a miómák, a petefészek daganatok, a kismedence gyulladása és egyéb elváltozások. A hüvelyi ultrahang vizsgálat pedig tovább finomíthatja a képet. A szűrések része az emlők áttapintása is.

A méhnyakrák-megelőző állapotok nagy jó hatásfokkal szűrhetők. A szűrés egyik legfontosabb eleme a rendszeresség.

Magyarországon “Johan Béla Egészség Évtizede Népegészségügyi Program” keretein belül 2003. óta létezik államilag finanszírozott és szervezett méhnyakrák-szűrő program, mellyel a 25-65 éves korosztály háromévenkénti szűrését próbálják megvalósítani. A három évenkénti szűrővizsgálat kellő biztonságot adó költséghatékony megoldás.

Szakmai szempontból ideális megoldás, az első szexuális aktus megkezdését követően évenként elvégzett szűrővizsgálat, ún. cervix citológia. Bizonyos megfontolások alapján a 3 évenként elvégzett szűrővizsgálat is kellő biztonságot nyújt.

Módszer:

  • A nőgyógyászati rákszűrés bizonyítottan hatásos, ezért elengedhetetlen eszköze a méhnyak hüvelyi felszínéről és a nyakcsatornából hüvelyi feltárással vett sejtminta (kenet) citológiai vizsgálata.

A magyarországi hagyományokon alapuló nőgyógyászati gyakorlat indokoltnak tartja, hogy a kenetvételt nőgyógyász szakorvos végezze.
A szakorvosi vizsgálat a mintavétel mellett alkalmat ad

  • a szeméremtest és a hüvelyfal megtekintésére,
  • a látótérbe hozott méhnyak felszínének natív állapotban történő kolposzkópos vizsgálatára,
  • kiterjesztett kolposzkópos vizsgálatra, és a méhszájfelszín ecetsavas, majd lugol oldattal történő kezelése után a méhnyak felszínét borító hám kolposzkópos megjelenésének kategorizálására,
  • valamint bimanuális kismedencei vizsgálatra (Szülészeti-Nőgyógyászati Szakmai Kollégiumi állásfoglalás).

A szakmai közmegegyezés szerint a kolposzkópos vizsgálat a klinikai diagnosztikának nélkülözhetetlen módszere, önmagában azonban nem tekinthető szűrővizsgálati módozatnak, a citológiai kenetvizsgálattal összehangolt alkalmazása hozzájárulhat a szűrővizsgálatok hatásosságához.

A HPV kimutatás nem helyettesíti a méhnyakrák-szűrést, a cytológiai vizsgálatot, azonban egyes esetekben hozzájárulhat a kezelési stratégia megválasztásához.

A nőgyógyász a szűrővizsgálat alkalmával az emlőket is megvizsgálhatja.

Méhnyakrák-szűrést lehetőség szerint vérzésmentes állapotban, egészséges hüvelyi viszonyok mellett javasolt elvégezni! Abban az esetben, ha a szűrésre jelentkezőnél kóros hüvelyfolyás, hüvelyfertőzés, hüvelygyulladás áll fenn, előbb azt kell rendezni!

Szakdolgozók által végzett méhnyakszűrés:

A szakdolgozói szűréssel kapcsolatban a nemzetközi példák jó eredményeket mutatnak, aminek az elsődleges érdeme, hogy a társadalom széles rétegét éri el. Magyarországon az évtizedek alatt több alkalommal (újjá)szervezett Népegészségügyi Program sajnos nem váltotta be a célját. Magyarországon is új keretek köré szerveződött a méhnyakrák-szűrés, amely bizonyos esetekben a területi védőnőknél is elérhető. A védőnői méhnyakszűrés esetén a védőnő sejtmintát vesz a méhszájról/méhnyakból. A védőnői méhnyakszűrés is bizonyítottan hatásos szűrési módszer.

Az utóbbi években (2016) hazai szerzők javaslatára méhnyakszűrésről beszélünk, a korábban használatban lévő méhnyakrák-szűrés helyett. Napjainkban Magyarországon mindkét fogalom használatban van, és mindkettő megfelelő nómenklatúra. Nemzetközi elnevezése a szűrésnek a Cervical Cancer Screening Guidelines, amelyben szerepel a rák szó, ellentétben az aktuális hazai ajánlással.

Külföldön több országban, elsősorban a fejlett nyugati országokban a méhnyakszűrés citológiai vizsgálatát kiegészítik, vagy kiváltják HPV-szűréssel. A hagyományos méhnyakrák-szűrés bizonyítottan eredményes, az újabb eljárások keresik a helyüket mind eredményesség, mind költséghatékonyság szempontjából.

Kapcsolódó témák:

Hogyan jelentkezzünk méhnyakrák-szűrésre?

Hogyan történik a méhnyakrák-szűrés?