Méhnyakrák

Méhnyakrák

A méhnyakrák Magyarországon a nőket érintő rosszindulatú daganatok előfordulását tekintve az 5-6. helyen áll. Tünete lehet a rendellenes hüvelyvérzés, amely sok esetben a közösülést követően, és a rendellenes hüvelyfolyás.
A méhnyakrák Magyarországon a nőket érintő rosszindulatú daganatok előfordulását tekintve a 7-8. helyen áll. Évente körülbelül 1200-1400 új méhnyakrákos eset kerül felfedezésre és körülbelül 400 halálos áldozata van. Az Európai Unióban évente mintegy 60 ezer nőnél állapítanak meg méhnyakrákot, és 30 ezer nő hal meg ebben a betegségben. A méhnyakrák világviszonylatban a 45 év alatti nők körében a második leggyakoribb rákfajta. Világszerte minden évben több mint 500 ezer nő betegszik meg és közel 240 ezer nő hal meg méhnyakrák következtében. Leggyakrabban 45-50 éves korban kerül diagnosztizálásra. Tendencia, hogy egyre fiatalabb korosztályt érinti a betegség. Nem ritka huszonévesek körében sem. A kialakulásában szerepet játszik az aktív szexuális élet, és az ezzel együtt járó szexuális úton terjedő fertőzések (STD), elsősorban a HPV fertőzés.

Tünettan:

Elsődleges, vagy korai tünetek:

 • Fontos felhíni a figyelmet arra, hogy a rákmegelőző állapot és a korai méhnyakrák tünetmentes! A tünetmentes állapot évekig is fennállhat!
 • Rendellenes hüvelyvérzés, amely sok esetben a közösülést követően jelentkezik.
 • Rendellenes hüvelyfolyás.

A méhnyakrák általában évek alatt alakul ki.  Ezért van fontos jelentősége a rendszeresen elvégzett méhnyakrák-szűrésnek . A daganatos sejtek  legalább 90%-ban megtalálható a HPV.

Másodlagos, vagy késői tünetek változatosak.

A méhnyakrák kialakulásának folyamata:

A hengerhám-laphám átmenetnél (transzformációs zóna, vagy squamocolumnaris junkció), illetve hámsérüléseken (szexuális együttlét során kialakuló mikrosérüléseken) keresztül a vírus bejut a bazálsejtekbe. A gazdasejtekbe jutott vírus saját szaporodása érdekében beépül a sejt genetikai állományába. Az integrálódott vírus DNS korai génszakaszainak átíródása a vírus replikációs képességének elvesztésével és a gazdasejt karcinogenezisével jár együtt. Az E6–E7 onkogének által kódolt onkoproteinek a sejt tumorszuppresszor (p53, pRB) rendszerének felfüggesztését eredményezik, így a sejt a programozott sejthalál helyett a korlátlan osztódás útjára lép.
A HPV-fertőzés nem minden esetben vezet méhnyakrák kialakulásához. A fertőzés az esetek 80%-ában átmeneti jellegű, mert az immunrendszer a fertőzött sejteket elpusztítja. 20%-ban azonban a fertőzés tartóssá válik, a jó osztódóképességű bazálsejtek daganatos irányba fejlődnek. Az egészséges hámsejtből a rákmegelőző  állapot hónapok alatt, az invazív daganat évek–évtizedek alatt fejlődhet ki.

A méhnyakrák kialakulásának négy fő fázisa van:

 • a metapláziás epithelsejtek fertőzése a méhnyak transzformációs zónájában
 • a vírusok (HVP) perzisztálása
 • a perzisztensen fertőzött méhnyak epithelium sejtek kóros átalakulása: Squamosus intraepithelialis laesio (LSIL, HSIL), illetve  cervicalis dysplasia (CIN1, CIN 2, CIN3), lásd Méhnyak citológiai lelet értékelése
 • az epithelium bazális membránjának áttörése: invazív méhnyakrák

Stádiumbeosztás:

TNM

FIGO

 

TX

 

Elsődleges daganat nem igazolható

T0

 

Nincs bizonyítható elsődleges daganat

Tis

0

Carcinoma in situ

T1a

IA

Invazív daganat csak mikroszkopikusan látható.

Az infiltráció mélysége legfeljebb 5 mm, és nem szélesebb, mint 7 mm.

T1a1

IA1

Stróma infiltráció nem mélyebb, mint 3 mm és nem szélesebb, mint 7 mm

T1a2

IA2

Stróma infiltráció 3 mm és 5 mm kötött van és nem szélesebb, mint 7 mm

T1b

IB

Klinikai vizsgálattal látható daganat.

Az elváltozás a méhnyakra korlátozódik, az elváltozás nagyobb, mint IA.

T1b1

IB1

Tumor átmérője 4 cm-nél nem nagyobb

T1b2

IB2

Daganat átmérője 4 cm-nél nagyobb (Bulky Daganat)

T2a

IIA

Daganat a hüvely felső 2/3-át beszűri

T2b

IIB

Daganat a parametriumot részlegesen beszűri

T3a

IIIA

Daganat a hüvely alsó 1/3-át beszűri

T3b

IIIB

Daganat a parametriumot a medencefalig beszűri (lezárt vese, néma vese)

T4a

IVA

Daganat a húgyhólyag, és / vagy a végbél nyálkahártyát beszűri

T4b

IVB

Távoli áttét igazolható

 

 

A nyirokrendszer, és / vagy ér érintettség nem módosítja a stádiumot!

 

Összefoglalva:

I stádium: A daganat a méhnyakra lokalizált, a méhtestre nem terjed. IA1 és  IA2 stádium között különbséget a a teljes elváltozást magába foglaló eltávolított szövettani minta -elsősorban conisatum- alapján lehet tenni.
II stádium: A daganat a méhnyakon túlterjed, de nem éri el a medencefalat. A daganat beszűri a hüvelyt, azonban nem éri el annak az alsó harmadát.
III stádium: A daganat a medencefalig terjed. Végbél vizsgálattal a daganat és a medencefal között nincs tumor mentes terület (“rés”). A daganat beszűri a hüvely alsó harmadát. Az összes lezárt vese, és/vagy nem működő vese III. stádiumot jelent (amennyiben a méhnyak daganat okozza).
IV stádium: A daganat a medencén túl terjed, és / vagy a húgyhólyag, és / vagy a végbél nyálkahártyát beszűri.

FIGO stádium módosítás dátuma: 2009. május, The New FIGO Staging for Carcinoma of the Vulva, Cervix, Endometrium, and Sarcomas

Szövettani beosztás:

 • Laphámrák (carcinoma planucellulare) az estek 85%-a. Ezen bellül megkülönböztetünk elszarusodó és el nem szarusodó típust.
 • Mirigyhámsejtes rák (adenocarcinoma) az estek 8-12%-a. Többségük (80%) atypusos nyáktermelő endocervikális sejtekből áll. Előfordul intestinális-, endometrioid-, és világossejtes (clear-cell) típus is.
 • Adenosquamous carcinoma az estek 2-4%-a. Különböző differenciáltságú laphám és mirigysejteket tartalmaz. (glassy cell type)
 • Ritka daganatok az estek 1-3%-a: Sarcoma, Melanoma maligmum, Neuroendocrine carcinoma

Diagnosztika:

Kezelés:

 • Stádiumfüggő
 • Elsődlegesen műtét:
  • Kimetszéssel igazolni kell a daganatot. Amennyiben a vizsgálatok olyan “korai” elváltozást valószínűsítenek, amely méhszájműtéttel megoldható, abban az esetben erre kell törekedni. Amennyiben a folyamat előrehaladottabb, akkor első beavatkozásként próbakimetszésből igazolni kell a folyamatot, majd a műtét kiterjesztésre tervet kell felállítani. A méhnyakrák klasszikus műtéti megoldása a Wertheim műtét, amely kiterjesztett radikális méheltávolítást jelent. Válogatott esetekben lehetőség van ún. méhmegtartó Wertheim műtét -Trachellectomia- végzésére, amikor a méhtest megtartásával a teherbeesés lehetősége megmarad.
 • Sugárkezelés
 • Kemoterápia

Stádium függő 5 éves túlélés:

 •   I. stádiumban: 85-98%
 •  II. stádiumban: 65-90%
 • III. stádiumban: 30-50%
 •  IV. stádiumban: 0-10%

Stádiumtól független 5 éves átlagos túlélés kb. 50-55%.* (*ebbe a csoportba minden stádium benne van)