A méhpolyp eredete, elhelyezkedése alapján kétfélét különböztetünk meg

I. A méhnyak polyp a méhnyakban, méhszájban helyezkedik el

Tünettan: sok esetben tünetmenetes, fájdalmat nagyon ritkán okoz, amennyiben mégis tünettel jár, az rendszerint hüvelyi folyás, szexuális együttléttel összefüggő vérzés, vérzészavar.

Diagnosztika: rendszerint méhnyakszűrés kapcsán a méhszájat feltárva szabadszemmel láthatóvá válik. Pontosabb megítélése a méhnyakról származó ún. cervix citológiai vizsgálattal, és a kolposzkópos vizsgálattal történik.

Terápia: a polyp eltávolítása, technikailag rendszerint lecsavarást jelent, ami megfelelő feltételek mellett járóbeteg ellátás keretei között elvégezhető fájdalmatlan beavatkozás.

II. A méhtest polyp a méh üregében helyezkedik el, bár előfordulhat, hogy növekedése kapcsán a méhnyakban – méhszájban is megjelenik

Tünettan: sok esetben tünetmenetes, fájdalmat nagyon ritkán okoz, amennyiben mégis tünettel jár, az rendszerint vérzészavar. Meddőség hátterében szintén állhat méhtest polyp, ami a petesejt beágyazódási nehezítettségét okozhatja.

Diagnosztika: szűrés kapcsán, vagy célzott vizsgálat kapcsán elvégzett ultrahang vizsgálat kapcsán válik láthatóvá. Hüvelyi ultrahanggal a méh üregében a méhnyálkahártyától elkülönülő körülírt éles határral és centrális erezettséggel bíró képlet látható.

Terápia: a polyp eltávolítása, technikailag rendszerint rezektoszkópos méhtükrözéssel történik.

Ritkán, de -legyen az méhnyak, vagy méhtest polyp- fennáll rosszindulatú elfajulásának lehetősége, ezért fontos a szűrővizsgálat, a fent részletezett panaszok esetén a kivizsgálás és a pontos diagnózis. Az eltávolított polyp szövettani vizsgálatra kerül, így teljes biztonsággal kizárható a rosszindulatú daganat, rákos elfajulás lehetősége.

A polyp jelentősen különbözik a myomától, és így sok esetben teljesen eltérő ellátást igényel a két elváltozás.

Dr. Krascsenits Géza