A méhnyakrák-szűrésre érdemes felkészülni.

Méhnyakrák-szűrés, más néven a nőgyógyászati rákszűrés tünetmentes és panaszmentes állapotban elvégzett szűrővizsgálat.

A szűrés elvégzése előtt tanácsos az alábbi dologra odafigyelni:

  • Menstruáció, és hüvelyi vérzés mellett rákszűrést végezni nem lehet. Ennek az az oka, hogy a vizsgálatra kerülő sejtminta, a citológiai kenet véres lesz, és a vér elfedi a diagnózis felállításához szükséges sejteket.
  • Menstruáció előtt és után legalább 3 napot érdemes kihagyni a vizsgálattal. Sok esetben nem lehet pontosan meghatározni, hogy mikor kezdődik a menstruáció, és előfordulhat, hogy pont a vizsgálatot megelőző percekben kezdődik a vérzés. A vérzést megelőzően, és látszólagos elmúlását követően lehet egy kevés, mikroszkopikus mennyiségű vérzés, így rákszűrést, citológiai mintavételt végezni nem lehet. Ez pedig fölösleges időtöltést és bizonyos esetekben költséget jelent.
  • Amennyiben hüvelyfertőzésre, nemi szervi gyulladásra utaló tünetek vannak, abban az esetben először a fertőzést, és a gyulladást kell meggyógyítani. A gyulladás és fertőzés kóros citológiai leletet eredményezhet, aminek a következménye kezelést követő ismételt rákszűrés lesz.
  • Hüvelyöblítést nem tanácsos végezni. Egyrészről higiénikusnak tűnik, és a fertőzést úgy tűnik, hogy ki lehet mosni (de nem), a gyulladás pedig megmarad. A vizsgáló orvost félre vezetheti, hogy nem lát hüvelyfertőzésre, hüvelygyulladásra utaló tünetek, azonban a citológiai sejtképben esetleg kóros elváltozást lehet látni, aminek az eredete kevéssé tisztázható.
  • Megjegyzést érdemel, hogy amennyiben hüvelyfertőzés, nemi szervi gyulladásra miatt jelentkezik valaki vizsgálatra, előzetesen ne kezelje magát. A hüvelyöblítéssel a “folyást” kiöblítjük a hüvelyből, és így egy fontos tünetet szüntetünk meg, persze csak átmenetileg, de így az orvos nem fogja látni a jellegzetes váladékot, ami a diagnózis felállításának fontos részét adja (blikk diagnózis). Amennyiben hüvelykúpot használ, előfordulhat, hogy nem lehet eldönteni, hogy a hüvelyben lévő váladék a fertőzésből, vagy a feloldódott hüvelykúpból ered-e.
  • Három napon belül szexuális életet élni nem tanácsos, sem óvszerrel, sem anélkül. Az óvszerek rendszerint különféle vegyi anyagokkal vannak kezelve, pl. spermaölő anyaggal, illatosítóval, és ezek irritációt, steril gyulladást okozhatnak. A helyi spermaölő hatású védekező eszközök, úgy mint, pl. kúp, krém,… kémiai úton hatnak, és szintén irritációt, steril gyulladást okozhatnak. A spermiumok napokon keresztül élnek a női nemi szervekben, és tömeges megjelenésük nem kívánatos a citológiai kenetben, ezen felül a sperma is megváltoztathatja a sejtképet (pl. lúgos kémhatású, fertőzést vihet be…).
  • A méhnyakrák-szűrés kapcsán bimanuális nőgyógyászati vizsgálat is történik, aminek az elvégzéséhez, megfelelő tapintási lelethez üres hólyag szükséges.

Összefoglalva röviden a legfontosabbak:

  • menstruációt és a menstruáció körüli időszakot kerüljük el!
  • a szűrés előtt pár nappal a hüvelyt érintő eseményt/eseményeket kerüljük!

Kapcsolódó témák:

Hogyan jelentkezzünk nőgyógyászati vizsgálatra?

Méhnyakrák-szűrés.

Hogyan történik a nőgyógyászati vizsgálat?