Mit tegyek, ha fogamzásgátló szedés alatt vérzésem jelentkezett?

Mit tegyek, ha fogamzásgátló szedés alatt vérzésem jelentkezett?

Fogamzásgátló gyógyszer szedés alatt jelentkező vérzést közti vérzésnek, vagy áttöréses vérzésnek nevezzük.

Abban az esetben, ha hormonális fogamzásgátló fogamzásgátló szedése alatt megjön a vérzése, az alábbi lehetőségek vannak:

  • Amennyiben fogamzásgátló gyógyszer alkalmazása szedés mellett vérzészavar jelentkezik, az első feladat, hogy olvassa el a csomagolásban található betegtájékoztatót, abban sok hasznos tanácsot talál.

Összefoglalva a fontosabb irányelvek a következők:

  • Amennyiben újonnan kezdett gyógyszerszedés első ciklusában (az első adag, vagy első hónap) jelentkezik vérzés, akkor alapvetően a gyógyszer folytatása javasolt. A szervezetnek sokszor idő kell, hogy megszokja az új hormonális helyzetet. A hozzászokási időszak legfeljebb 3 hónap.
  • A gyógyszerszedés megkezdése után 3 hónappal jelentkező hüvelyi vérzés felülvizsgálatot igényel, 6 hónap gyógyszerszedés  után jelentkező hüvelyi vérzés kórosnak számít.
  • Amennyiben kevés vérzés jelentkezik, ami barna, vagy rózsaszín hüvelyváladék formájában jelentkezik, abban az esetben a fogamzásgátló folytatása javasolt, ne szakítsa meg a gyógyszerszedést.
  • Amennyiben menstruációhoz hasonló erősségű vérzés jelentkezik, abban az esetben a hormonális fogamzásgátló felfüggesztése javasolt, majd a szokásos egy hét szünet -gyógyszermentes időtartamot- követően, folytassa a következő adaggal a gyógyszer szedését.
  • A fogamzásgátló gyógyszer csak orvosi ellenőrzés mellett szedhető. Tartós hormonális fogamzásgátló szedés mellett évente a kezelés felülvizsgálata szükséges. Folyamatos fogamzásgátló szedés kapcsán évente labor vizsgálat javasolt, melynek kapcsán elsősorban GGT, GOT, GPT, bilirubin, triglicerid vizsgálata szükséges.
  • Minden ismeretlen eredetű vérzészavar esetén forduljon a gyógyszert felíró szülész-nőgyógyász szakorvoshoz!

Kapcsolódó témák:

Fogamzásgátló kezelés

Vérzészavar

Hogyan jelentkezzünk nőgyógyászati vizsgálatra?