Fogamzásgátló gyógyszer szedés alatt jelentkező vérzést közti vérzésnek, vagy áttöréses vérzésnek nevezzük.

Abban az esetben, ha hormonális fogamzásgátló fogamzásgátló szedése alatt megjön a vérzése, az alábbi lehetőségek vannak:

  • Amennyiben fogamzásgátló gyógyszer alkalmazása szedés mellett vérzészavar jelentkezik, az első feladat, hogy olvassa el a csomagolásban található betegtájékoztatót, abban sok hasznos tanácsot talál.

Összefoglalva a fontosabb irányelvek a következők:

  • Amennyiben újonnan kezdett gyógyszerszedés első ciklusában (az első adag, vagy első hónap) jelentkezik vérzés, akkor alapvetően a gyógyszer folytatása javasolt. A szervezetnek sokszor idő kell, hogy megszokja az új hormonális helyzetet. A hozzászokási időszak legfeljebb 3 hónap.
  • A gyógyszerszedés megkezdése után 3 hónappal jelentkező hüvelyi vérzés felülvizsgálatot igényel, 6 hónap gyógyszerszedés  után jelentkező hüvelyi vérzés kórosnak számít.
  • Amennyiben kevés vérzés jelentkezik, ami barna, vagy rózsaszín hüvelyváladék formájában jelentkezik, abban az esetben a fogamzásgátló folytatása javasolt, ne szakítsa meg a gyógyszerszedést.
  • Amennyiben menstruációhoz hasonló erősségű vérzés jelentkezik, abban az esetben a hormonális fogamzásgátló felfüggesztése javasolt, majd a szokásos egy hét szünet -gyógyszermentes időtartamot- követően, folytassa a következő adaggal a gyógyszer szedését.
  • A fogamzásgátló gyógyszer csak orvosi ellenőrzés mellett szedhető. Tartós hormonális fogamzásgátló szedés mellett évente a kezelés felülvizsgálata szükséges. Folyamatos fogamzásgátló szedés kapcsán évente labor vizsgálat javasolt, melynek kapcsán elsősorban GGT, GOT, GPT, bilirubin, triglicerid vizsgálata szükséges.
  • Minden ismeretlen eredetű vérzészavar esetén forduljon a gyógyszert felíró szülész-nőgyógyász szakorvoshoz!

Kapcsolódó témák:

Fogamzásgátló kezelés

Vérzészavar

Hogyan jelentkezzünk nőgyógyászati vizsgálatra?