Az elhízott kövér emberek jelentős betegségekkel találkoznak életül folyamán.

Egy elhízott 20 éves férfi 13 évvel rövidebb életre számíthat, mint egészséges társai.
Egyesült Államokban és Európában 70 millió ember számít elhízottnak, ezen felül további 163 millióan túlsúlyosak.
Magyarországon a lakosság 20%-a elhízott és 60%-át tekintjük túlsúlyosnak.
A megfelelő, vagy az attól eltérő testsúly meghatározásához a BMI kalkulátort használjuk. Ez alapján átlagos, vagy normális testalkatúnak tekintjük 18,5 – 25, túlsúlyos a 25 – 30, elhízott a 30-feletti BMI indexel rendelkezőket.
Az elhízás nem egyszerűen esztétikai kategória, még csak nem is tünet, hanem a WHO által a 10 legsúlyosabb kórkép közé sorolt krónikus betegség.

Kóros vérzsírértékekre (koleszterin), szív- és érrendszeri betegségekre, agyvérzésre, szívinfarktusra, magas vérnyomásra, epekövességre, cukorbetegségre, hajlamosít. Az elhízott fiatal férfiak halálozási kockázata a duplája egészséges súlyú társaikénak. A túlsúlytól ráadásul zömmel sohasem szabadulnak meg, tehát egész életüket végigkíséri a megnövekedett kockázat. Ez hangzott el a közelmúltban Stockholmban, egy elhízással foglalkozó nemzetközi konferencián. A dán Preventív Orvostudományi Intézet tudósai több mint 5000 hadköteles fiatal adatait elemezték húsz-éves koruktól nyolcvan-éves korukig. Ez az első tanulmány, amelyben az elhízás ilyen hosszú időszakra vonatkozó befolyását vizsgálták. Közben az eredményeket megszűrték olyan egyéb rizikófaktoroktól, mint például a dohányzás – mondta el a Koppenhágai Egyetemi Kórházban dolgozó Esther Zimmerman, a kutatás vezetője. A vizsgálat szerint az egészséges, 25 pontos testtömegindex (BMI) fölötti minden további BMI 10 százalékkal növelte a halálozási kockázatot.
Az elhízottak a negyvenes-ötvenes éveik elérése után átlagban 8 évvel korábban haltak meg, mint a normál testsúlyú társaik.
A kutatók az 1930 fős elhízott férfi adatait a 3601 fős normál testsúlyú sorkötelezett fiatal egészségügyi adataival vetették össze. Amíg a normális súlyúak 70 százaléka, addig az elhízottaknak mindössze 50 százaléka érte meg a 70 éves kort.
Az elhízás összetett probléma, nem szociális helyzet függvénye. A jómódúak sok esetben az ínyencségek miatt, a szegények a rossz minőségű élelmiszertől híznak el.
Az Európai Bizottság 2009-ben készült tanulmánya szerint a máltaiak, a görögök, a finnek és a luxemburgiak után a magyarok (az 5. helyen) a legkövérebbek az európai kontinensen: az átlagos magyar BMI 25,6 körül van.