Az AIDS a HIV által előidézett megbetegedés. A HIV vírusnak a vérkeringésbe kell kerülnie, ahhoz, hogy a fertőzés betegséget idézzen elő.

Hazánkban viszonylag ritka, de sok esetben halálos kimenetelű fertőzés. Az AIDS-et 1981. december 1-től jegyzik, mint önálló betegség. Kutatások alapján elmondható, hogy a HIV Fekete-Afrikában alakult ki a XX. század első felében. Innen terjed el aztán az egész világon. Magyarországon a nyilvántartottak száma 1000 fő körül van, és becslések szerint a valódi szám 3-5 ezer fő lehet. Hazánkban viszonylag ritka, de rendszerint halálos kimenetelű fertőzés. A világon 2010-ben 33 millió fertőzöttet ismernek, feltehetően 60 millió lehet az összes fertőzött száma, és 25 millióan haltak bele a betegségbe. Érdekes és tanulságos leírást olvasható itt: AIDS és az immunrendszer

A HIV-fertőzés kialakulása:

A HIV a T-sejtek (fehérvérsejtek) genetikai állományába épül be.
A HIV legnagyobb koncentrációban a fertőzött egyén vérében található meg. Bár egyes kutatások szerint, bizonyos esetekben a nyálban lévő fehérvérsejtekben magasabb a HIV koncentráció.
A HIV fertőzés a fertőzött testnedvekkel való érintkezés útján következik be.
A vírus átadható közvetlen nyálkahártya érintkezéssel, vagy különböző testfolyadékok által, mint a vér, sperma, előváladék, hüvelyváladék, anyatej és nyál. A fertőzés bekövetkezhet közösülés, vérátömlesztés során, fertőzött injekciós tű által, anya és csecsemő között a terhesség, szülés és szoptatás alatt, vagy ha a fent említett folyadékok valamelyike nyálkahártya- vagy bőrsérüléssel érintkezik.
A HIV-nek be kell kerülnie a véráramba. Ez akkor történhet meg, ha a tested borító bőr, vagy nyálkahártya sérült. Ez lehet mechanikai sérülés, pl. horzsolás, vagy betegség, pl. gyulladás, herpesz. Megtörténhet vérátömlesztéssel, azonban élettani állapot a menstruáció is elősegíti a fertőzés átadását.
A vírus a szabad levegőn pár perc alatt elpusztul. A váladék beszáradásával a benne lévő vírusok elpusztulnak.
Még nem sikerült megállapítani, hogy szám szerint mennyi vírus kell a fertőzéshez az AIDS-szel való fertőzéshez.

A betegség lefolyása öt szakaszra osztható:

1. szakasz, vagy lappangási szakasz: HIV fertőzést követően 3-4 hetes időszak.
2. szakasz, vagy elsődleges, vagy akut HIV tünete gyüttes: a HIV fertőzést követő 3-6. héten lép fel. Jellegtelen tünetekkel jár: fáradékonyság, rossz közérzet, izomfájdalom, láz, test szerte nyirokcsomó-megnagyobbodás, és bőrkiütések lehetnek. A fertőzöttek 1-2 hét elteltével tünetmentessé válnak.
3. szakasz, vagy idült HIV fertőzött. Semmilyen tünet nincs, az immunrendszer funkciója jó, közben a vírus folyamatosan szaporodása a szervezetben. Ez az állapot 3-8 évig tart.
4. szakasz, vagy tünetes HIV betegség: Megjelenik az idült, megmagyarázhatatlan hasmenéses időszak, ami több mint egy hónapon keresztül tart, valamint test szerte nyirokcsomó-megnagyobbodás, fogyás, lázrohamok, éjjeli izzadás, szájpenész, övsömör alakulhat ki.
5. szakasz, vagy kifejlett HIV betegség, AIDS stádium: kialakul a bronchitis, a tüdőgyulladása, gombás fertőzések, az agyi toxoplazmák, a Kaposi szarkóma. Ezt a szakaszt nevezzük AIDS betegségnek. Ennek átlagos időtartalma 6 hónaptól 2 évig terjed.

A HIV fertőzés kimutatása:

AIDS-teszt pontos neve „HIV-antitest-teszt”
Az egyik legbiztonságosabb teszt a mai orvostudományban.
A fertőződéstől az antitestek vérben való megjelenéséig különböző hosszúságú idő telhet el, ez az ún. szerokonverzió vagy diagnosztikai ablak.
Ez az időszak különböző tényezőktől függ, pl. az átvitel módjától, az átvitt vírusok számától.
A tudomány mai állása szerint a fertőzést követően legkorábban 2-6 hét múlva, a legtöbb esetben azonban három hónap után mutathatók ki biztonsággal.

A HIV-szűrés történhet anonim szűrésként, illetve személyi regisztrációt követően. Léteznek ingyenes és vannak fizető szűrő központok. Véradás kapcsán minden esetben elvégzik a HIV-szűrést is!

HIV-szűrést végző intézmények:
Országos Epidemiológiai Központ, Fővárosi Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat laboratóriuma, ÁNTSZ Megyei Intézetek, Semmelweis Egyetem Bőrgyógyászati Klinika, Bőr és Nemibeteg Gondozó Intézetek, Szent László Kórház – Központi Ambulancia/Recepció.
Térítésmentesen, önkéntes HIV tesztet is lehet végeztetni, ld.: HIV szűrőállomások Budapesten

Fogalommagyarázat:
Az AIDS a Acquired Immune Deficiency Syndrome rövidítése, magyar jelentése: szerzett immunhiányos tünetegyüttes.
A HIV a Human Immunodeficiency Vírus rövidítése, magyar jelentése: emberi immunhiány vírusa.