Újabb Lactobacillus probiotikum eredmények. A Lactobacillus probiotikum előnyei.

A “The British Journal of Medicine” című lapban bemutatott randomizált, kettős-vak, placébóval kontrollált tanulmányban az antibiotikum kezeléshez társuló, és a Clostridium difficile által okozott hasmenés megelőzése céljából adott Lactobacillust tartalmazó probiotikus ital hatékonyságát vizsgálták.

A vizsgálatban 135, kórházban fekvő, antibiotikummal kezelt beteg vett részt (átlag életkor 74 év).

A kizárási kritériumok közzé tartozott a beválasztáskor észlelt hasmenés, a kórelőzményben szereplő, hasmenést okozható bélbetegség, antibiotikum használat a megelőző 4 hétben, súlyos betegség, immunszupresszió, bélműtét, műbillentyű, valamint a kórelőzményben szereplő rheumás szívbetegség vagy infectiv endocarditis.

A betegek randomizáció után az antibiotikus kezelés ideje, valamint az azt követő hét során napi kétszer Lactobacillus casei-t, L bulgaricus-t és Streptococcus thermophilus-t tartalmazó italt (100g, 97ml) kaptak. A placébó csoport tagjai tartós steril tejet kaptak. Az elsődleges végpont az antibiotikum használathoz társuló hasmenés kialakulása, a másodlagos kimenetel a hasmenés és a C difficile toxin egyidejű jelenléte volt.

A probiotikum csoportban 57-ből 7 esetben (12%), a placébó csoportban 56-ból 19 esetben (34%) alakult ki antibiotikum használathoz társuló hasmenés.
A probiotikum javára vonatkozó esélyarány más faktorokat is figyelembe véve logisztikai regressziós elemzés szerint 0.25 volt; az alacsonyabb albumin és nátriumszint növelte a hasmenés kockázatát. Az abszolút kockázatcsökkenés 21.6% volt, egy hasmenéses eset megelőzéséhez (number needed to treat) 5 beteget kellett kezelni. A probiotikum csoportban nem észleltek, de a placébó csoportban 53-ból 7 esetben diagnosztizáltak C. difficile okozta hasmenést. Az adatok szerint az abszolút kockázatcsökkenés 17% volt, egy C. difficile okozta hasmenés megelőzéséhez 6 beteg kezelése volt szükséges.

A szerzők véleménye szerint az L. casei-t, L. bulgaricus-t és S. thermophilus-t tartalmazó probiotikum ital csökkentheti az antibiotikum használathoz társuló hasmenés és a C. difficile által okozott hasmenés incidenciáját. A módszert az 50 éve feletti csoportban rutin módon alkalmazva csökkenthető lenne a morbiditás, az egészségügyi költségek és a mortalitás is.

(Forrás: BMJ  2007;335:80 (14 July), doi:10.1136/bmj.39231.599815.55 (published 29 June 2007)
Research
Use of probiotic Lactobacillus preparation to prevent diarrhoea associated with antibiotics: randomised double blind placebo controlled trial)