A Smithfieldi Bryant Egyetem két professzora által vezetett kutatás szerint a nők gyakrabban keresnek egészségügyi információkat az interneten.

Az eredmény kis különbséggel megegyezik az egészségügyi ellátás igénybe vételének gyakoriságával; például a nők nagyobb hajlandóságot mutatnak arra, hogy betegségükkel felkeressék orvosukat – állítják a kutatók.

„A nők nemcsak az egészségügyi ellátás igénybe vételében aktívabbak, hanem jobban gondoskodnak gyermekeikről, férjükről és szüleikről is” – mondta Dr. Janet Morahan-Martin. „A nők sokkal valószínűbb, hogy segítséget kérnek, mint a férfiak” – tette hozzá.

Marahan-Martin, pszichológia professzor és az alkalmazott pszichológia tanszékvezetője és Phyllis Schumacher matematikus négy kutatás adatait elemezték, amelyeket 2000 és 2004 között végeztek. összesen 1461 nőt és 1317 férfit vontak be az elemzésekbe, akik a négy év alatt akár egyszer is, de internetes egészségügyi tartalmat böngésztek a négy év alatt. – írja a MediPress.

Mind a négy évben a nők olvasták gyakrabban az egészségügyi honlapokat, mint a férfiak, bár a különbség csökkent az idő előre haladtával. A 2001-es értékelés szerint a nők 72 százaléka, a férfiak 51 százaléka tanulmányoz egészséggel kapcsolatos információkat a neten, 2004-ben 82 és 75 százalékra módosult.

Az elemzésből az is kiderült, hogy a férfiak – ellentétben a nőkkel – nagyobb valószínűséggel kényesebb egészségügyi problémákkal kapcsolatos oldalakat keresnek fel, amelyeket nem mernek előhozni sem orvosuknak, sem partnerüknek. Korábbi tanulmányok szerint a férfiaknál amúgy is valószínűbb, hogy speciális dolgokat keresnek az interneten – pl. termékekről, szervizekről, időjárásról, hírekről, sporteredményekről és munkával összefüggő kutatásokról szóló honlapokat olvasnak. Marahan-Martin megjegyezte, hogy nem az egészségről szóló oldalak az egyedüliek, amelyeket inkább nők használnak, gyakrabban fordulnak az internethez a lelki dolgokban és az útvonaltervezés terén is.