Úgy tűnik, hogy az intenzív napsugárzás jelentősen csökkenti az ételallergia, az ekcéma és a melanoma bőrrák kifejlődését a gyermekek szervezetében.

Egy ausztráliai kontrollcsoport körében elvégzett tanulmány szerint azon gyermekek, akik az ország déli, kevésbé napsütötte területein élnek, kétszer akkora valószínűséggel szenvednek majd az ekcéma tüneteitől, mint északi, napfényesebb viszonyok között élő társaik.
Szintén összefüggést véltek felfedezni a szélesség fokok – vagyis az éghajlati viszonyok – és a mogyoró illetve ételallergia előfordulása között.
Nem ez az első ilyen jellegű kísérlet, amit Ausztráliában elvégeztek. 1992-ben több mint 1600 önkéntes bevonásával indult útjára egy vizsgálat. Ekkor a Queensland Egyetem munkatársai a véletlenszerűen kiválasztott résztvevők egy részének azt tanácsolták, hogy tartózkodjanak a napfénytől, míg a másik csoport tagjait arra ösztönözték, hogy ellenőrzött időtartamokkal, de lehetőleg rendszeresen legyenek kint a napon.
Tizenöt év elteltével megállapították, hogy azoknál, akik sok időt – ám a káros hatások ellen védekezve – töltöttek napfényen, 50 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki a nagy halálozási kockázatú bőrrák, a melanoma.
(Forrás: IPM – BBC Focus)