A daganatos halálozások száma Magyarországon 2003-ban: 33530 ezer fő.

A daganatos halálozások száma egyenlőre folyamatos emelkedést mutat. Daganat Magyarországon népbetegségnek számít. Egyes daganattípusok szűrése többé-kevésbé megoldott.

A hazai haláloki statisztikában a szív- és keringési rendszer megbetegedései mögött a daganatos betegségek a második helyen állnak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Magyarország a világban a daganatos halálozás terén férfiaknál az első, nőknél pedig a második helyet foglalja el. Az évi rákhalálozási görbe az elmúlt 25 év során jelentős emelkedett, a férfiaknál kb. 90%-os, míg a nőknél kb. 60%-os növekedést mutat.

Az életkilátások Magyarországon az ezredforduló tájékán:
A születéskor várható élettartam 2000-ben 71,3 év volt, ez az utóbbi 35 évben mindössze 1,4 éves növekedést jelent.

Összevetés a nemzetközi adatokkal:
Európában jelentősen megnövekedett az új daganatos megbetegedések előfordulásának gyakorisága, ami elsősorban a népesség elöregedésének tudható be. A Nemzetközi Rákkutató Intézet napokban közzétett tanulmánya szerint tavaly 39 európai országban mintegy 3,2 millió új daganatos megbetegedést diagnosztizáltak, ami 300.000-rel több mint 2004-ben volt. 2006-ban Európa-szerte 1,7 millióan haltak meg rákos megbetegedés következtében.