A vashiány a szervezet egyik leggyakoribb hiányállapota, a vashiány a vérszegénység leggyakoribb oka.

A fejlett országokban a termékeny korú nők mintegy ötödét érinti, a szülés után, a szoptatás alatt a fiatal nők akár egyharmadában is elfordulhat.
A várandósság során, élettani jelenség a vér félhígulása (hemodilúció) mellett a keringő vértérfogat jelentősen megnő, és a vérszegénység legfontosabb jelzője a hemoglobinszint csökken, és relatív vérszegénység alakul ki.

A vashiány tünetei:

  • általános tünetek: fáradtság, gyengeség,
  • bőr- és nyálkahártya-tünetek, barázdált köröm, koilonychia, törékeny köröm és haj, hajhullás, bőrszárazság, viszketés…
  • nem specifikus neuropszichiátriai tünetek – szédülés, fejfájás, koncentrációcsökkenés, ingerlékenység…
  • várandóssággal kapcsolatos hatások:
    • szülés kapcsán élettani körülmények között elveszített vérmennyiség mellett vérátömlesztésre lehet szükség,
    • nem lesz elég energiája ellátni önmagát és gyermekét,
    • nem lesz elég tejelválasztás a szoptatáshoz.

A várandósság idején fokozódó vasigény jelentkezik. Összességében egy gyermek megszülése és szoptatása mintegy 1000 mg elemi vasat vesz el az anyától, és ez az igény döntően a harmadik trimeszterben jelentkezik.

A vashiány kezelése:

A mai táplálkozási viszonyok között nagyon kis eséllyel lehet pótlás nélkül megfelelő mennyiségű vasat bevinni a szervezetbe. Érdemes már a várandósságra készülve a vasraktárakat feltölteni, és a tervezett fogantatás előtt pár hónappal vasban gazdag táplálkozást folytatni és vastartalmú multivitamint, várandós vitamint szedni.

A profilaktikus (megelőző) pótláshoz napi 60-80 mg elemi vas, terápiás szintű pótláshoz napi 100-200 mg elemi vas javasolt.
Az eredményes vaspótlás hatására a vérkép 7-10 nap múlva kezd el javulni, kb. egy hónap múlva várható annak rendeződése, de a vasraktárak teljes feltöltése akár több hónapos vaspótlást is igényelhet.
A vérképzéshez legszükségesebb összetevők: vas, fólsav, B12 vitamin, C vitamin.

Kapcsolódó témák: Vérszegénység osztályozása

Dr. Krascsenits Géza