A menstruáló nők közel felénél életük folyamán előfordul fájdalmas menstruáció.

Fájdalmas menstruációval szenvedő nők körülbelül negyede rendszeresen szed fájdalomcsillapítókat, és 10% szenved súlyos panaszokkal. Több megnevezéssel illetjük a kórképet, úgy mint fájdalmas menstruáció, görcsös menstruáció, vagy Dysmenorrhoea.

Tünettan:

A tünetek általában közvetlenül a menstruációval egy időben jelentkeznek és a menstruációval együtt, vagy azt követően elmúlnak.

  • Helyi tünetek: intenzív alhasi görcsös fájdalom, deréktáji fájdalom, végbéltáji fájdalom, hasi puffadás
  • Szisztémás, az egész szervezetet érintő tünetek: fejfájás, hányinger, hányás, hasmenés, rosszullét, ájulás

Két formáját különítjük el:

  • Az elsődleges dysmenorrhoea olyan menstruációs fájdalom, amelynek kimutatható szervi oka nincs, általában az első menstruációtól számított néhány éven belül jelentkezik. A fájdalom az évek előrehaladtával gyengül, és gyakran teljesen elmúlik az első szülést követően.
  • A másodlagos dysmenorrhoea olyan menstruációs fájdalom, amit valamilyen betegség okoz, például endometriózis, kismedencei gyulladás, anatómiai elváltozás, méhűri idegen test (IUD, vagy más néven spirál), daganat. Az idő múlásával a fájdalom általában fokozódik.

Oka a méh által termelt prosztaglandin, amely a méhizomzat összehúzódása okozza. Amennyiben fokozott prosztaglandin felszabadulás történik, vagy a szervezet fokozottan érzékeny prosztaglandinra, abban az esetben erős izomgörcsök alakulnak ki, sőt a vérbe kerülve a szervezet távolabbi pontjain is tüneteket okozhat (lásd szisztémás tünetek).

Kezelése:

  • Az elsődleges dysmenorrhoea prosztaglandin szintézist gátló gyógyszerrel jól kezelhető, valamint minden olyan kezelés hatásos, amely a menstruációs vérzés mennyiségét csökkenti (például hormonális fogamzásgátló).
  • A másodlagos dysmenorrhoea a kiváltó ok gyógyításával kezelendő.