Az életkor előrehaladtával megváltozik a női szervezet hormonális egyensúlya, innen származik az elnevezés változókor, vagy klimax.

A női klimax

Az életkor előrehaladtával megváltozik a női szervezet hormonális egyensúlya. Innen származik az elnevezés: változókor, vagy klimax. A nőiességért felelős ösztrogén hormonszint csökkenése felelős a klimaxos tünetekért. A klimax minden nőt érint, azonban nem minden nő éli meg rosszul, kellemetlen tünetekkel a változó kort. A nők körülbelül 20%-a tünetmentes, 30%-nál enyhe tünetekkel jár, és 50%-nál kifejezett, a mindennapi életet zavartó tünetek jelentkeznek. Elsősorban hőhullámok jelentkeznek, az esetek 75%-ban. A második leggyakoribb tünet az alvászavar, kb. 60%-ban, a harmadik a sorban 50-60%-al a hangulatzavar. Napjainkban a várható élettartam növekedésével a nők életük több mint harmadát tölthetik el a menopauza után.

Fogalommagyarázat

 • Perimenopauza: Egy állapotot és egy időszakot is jelöl. Az utolsó menstruációt megelőző 8-10 év a perimenopauza. Három stádiuma különíthető el:
  • korai: általában 40-45 éves kor között, a menstruációs ciklus kismértékű változása észlelhető.
  • középső: a menstruációs ciklus szabálytalanná válik, rendszerint meghosszabbodik, de kimaradás nincs.
  • késői: az utolsó menstruáció elmaradása előtt kb. fél évvel az ösztrogén szint nagymértékben csökken, és ez vonja maga után a klimaxos tünetek jelentkezését (ez az időszak évekig is eltarthat).
 • Praemenopauza, vagy menopauzális átmenet: A menopauza előtt átlagosan a 2-3 évig tartó időszak.
 • Menopauza: A menopauza az a pont, amikor egy nőnek 12 hónapja nincsenek menstruációja. A petefészek működése leáll, a tüszőszám 100 alá csökken, nincs több peteérés, a folliculus-állomány kimerül, az ösztrogén és sárgatest hormon termelés minimális.
 • Posztmenopauza: A menopauza utáni szakasz. A menstruációs ciklus több, mint egy évig nem jelentkezik.

Élettani háttér

Az hormonszint csökkenése felelős a klimaxos tünetekért. Amíg a petefészek elegendő mennyiségben termel ösztrogént, addig a változás korral járó tünetei nem jelentkeznek. Amint mennyisége egy kritikus szint alá csökken, abban az esetben jelentkezhetnek a klimaxos tünetek.
A hormonszint csökkenés végbemehet természetes úton és végbemehet valamilyen külső hatás következménye képen, pl. műtét, sugárkezelés, gyógyszeres kezelés.
40 éves kor után, rendszerint 40-50 éves kor között premenopauzában, amely 1-5 éves időtartam alatt zajlik le, amikor még van menstruáció és tüszőnövekedés, de nem képződik sárgatest, úgynevezett anovulációs ciklusok alakulnak ki. Ebben az időszakban az ösztrogén termelés még megfelelő, azonban a sárgatest és az általa termelt ún. sárgatest hormon hiányában a relatív ösztrogén túlsúly alakul ki, amely vérzészavarra hajlamosít.

A menopauza egyértelmű diagnózisa a vérből kimutatható ösztradiol (E2) és FSH hormonszint méréssel történik. Az ösztradiol (17β-ösztradiol) egy női nemi hormon. Férfiakban is jelen van, ez a fő humán ösztrogén hormon. Az ösztradiolnak kulcsfontosságú szerepe van a nemi és reproduktív működésben, de más szervekre is hat, például a csontokra. A follikulus stimuláló hormon (FSH, tüszőérlelő hormon) az agyalapi mirigy (hipofízis) elülső lebenyének gonadotrop sejtjei termelik. A luteinizáló hormonnal (LH), amely a szintén itt termelődő másik gonadotropin, szoros együtt-hatásban, fontos szerepe van a nemi hormonok termelődésében és a csírasejtek érésében.

Életkorral emelkedő szintet mutató hormonok: LH, FSH, Kortizol, Noradrenalin, Parathormon, Adrenokortikotrop hormon.

Életkorral csökkenő szintet mutató hormonok: Ösztradiol, Ösztron, Progeszteron, Tesztoszteron, Prolactin, anti-Müllerian hormon (AMH), Dehidro-epiandroszteron (DHEA), Dehidro-epiandroszteron-szulfát (DHEAS), Melatonin, Dopamin, Inhibin, Növekedési hormon.

A klimaxos tünetek

 • A hőszabályozás zavara hőhullámok, verejtékezés formájában jelentkezik. A vezető tünet rendszerint a hőhullám. Minden előzmény nélkül a nap bármely szakában hirtelen melegségérzés, izzadás lép fel, amely állapot percekig tart. Majd amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan elmúlik ez az állapot. Az izzadás olyan fokú lehet, hogy pár perc alatt a ruha átnedvesedik. A hőhullámmal rendszerint együtt jelentkezik az arc kipirulása. Ez a tünet az arc bőrében lévő erek kitágulása miatt jön létre.
 • Az érbeidegzési zavarok magas vérnyomást, fejfájást, migrént, szívritmus-rendellenességeket okozhatnak. Magyarországon népbetegségnek tekinthető, korral is járó, klimaktériumban önállóan is előforduló betegség a magas vérnyomás. A magas vérnyomás fejfájást is okozhatja, de önálló panaszként is kialakulhat. A fejfájás egyik, nagyon kellemetlen típusa a migrén, amely hasogató, súlyos fejfájást jelent, sok esetben kísérő tünetekkel, így például fokozott fényérzékenységgel és hányingerrel. A szívritmus-rendellenességek rendszerint úgy vehetők észre, hogy egy-egy különös szívdobbanás észlehető, vagy „össze-vissza” ver a szív.
 • A mellékvesekéreg egyensúlyzavarai miatt a vízháztartás szenved kárt, ennek következménye fokozott ödéma készség, vagyis a szervezetben fokozott vízvisszatartás, ezáltal „vizesedés” alakul ki.
 • A szervezet anyagcseréje lelassult, ami hízási hajlamban mutatkozik meg.
 • Vizelet-inkontinencia panaszok. A romló vizelet-visszatartási problémának oka részben a csökkent női nemi-hormon szint. Ebben az állapotban sorvad a hüvely-és húgycső nyálkahártya és csökken a húgycső körüli szövetek tónusa, így okozva vizeletcsepegést.
 • A külső nemi szervek elváltozásai, amelyek szintén női nemi-hormon szint csökkenés számlájára írhatók a  hüvelyszárazságot, viszketést, valamint a hüvely és a méhszáj felületének sérülékenységét okozhatják. Emiatt többek közt a szexuális élet válhat kellemetlenné, szexuális aktus kapcsán vérzés alakulhat ki.
 • Lappangó, a fiatalkori hormonszinttel még egyensúlyban tartott betegségek újulnak ki: ízületi gyulladás, cukorbetegség, emésztési panaszok, immunrendszeri problémák.
 • Ebbe az életszakaszba esnek leggyakrabban a rendellenes hüvelyi-, méhvérzések. Ezek hátterében állhat jóindulatú daganat, pl. myoma, esetleg méhtestrák, és más betegségek. Vérzészavar esetén orvoshoz kell fordulni és ki kell vizsgálni az okát.
 • A nemi vágy mérséklődik, esetleg el is múlhat.
 • Pszichés zavarok előfordulása sokszor nem tudatosul, nem is jellegzetes, sokszor csak a környezet érzékel „valami” változást oly módon, hogy az illető ideges, ingerlékeny, feszült, depressziós, sűrű, nem indokolható hangulatingadozásai vannak. Előfordulhat pánikérzés, félelem, alvászavarok, bizonytalan rosszullétek. A nők 15-50 százaléka tapasztal depresszív tüneteket a menopauza során, 15-30 százalékuk esetében a tünetek olyan súlyosak, hogy felállítható a depresszió diagnózisa.
 • Lelki háttér. A nők mind a menstruáció beállását, mind annak elvesztését döntő életváltásként élik meg. A menopauza, vagyis a menstruációs ciklus végleges megszűnése a nő számára a szaporodási képesség s ezzel egy specifikusan női kifejezésforma elvesztését jelenti. Az, hogy a klimaktérium mekkora problémákkal és milyen panaszokkal jár, messzemenően függ attól, milyen mértékben élte meg és teljesítette ki a nő nőiességét. Az a nő, akik teljes egészében megélte, meg merte élni a személyiségének női oldalát, ő várhatóan nem kell a klimaxhoz tartozó rossz közérzettel, és betegségekkel számoljon.
 • Bár tünetet nem okoz, azonban hosszútávon annál nagyobb problémát okozhat a felgyorsult csontritkulás. Ezért menopauza tájékán fel kell mérni a csontok állapotát, úgynevezett csontritkulás vizsgálattal (ODM).

A klimaxos panaszok és tünetek a legtöbb esetben orvosolhatók. Nem kell feltétlen “végigszenvedni” ezt az időszakot. A mai világban, amikor a nők döntő többsége a klimaktérium idején még aktívan dolgozik, a társadalom hasznos tagja, és munkája, élethelyzete miatt nem engedheti meg magának, hogy a változás észrevehetően látsszon rajta, illetve a munkáján. Van segítség, forduljon nőgyógyászához, akivel a hormonpótlás lehetőségeit megbeszélheti.

Tanácsok a menopauza időszakára

Menopauzában csökken a szervezet alapanyagcseréje, emiatt kevesebb tápanyagra van szüksége a szervezetnek. Érdemes a korábbinál is több gondot fordítani a táplálkozásra, a „mit és mennyit” kérdésére. A csontritkulás felgyorsulása miatt több D-vitaminra van szükség. A rendszeres testmozgás javítja az általános közérzetet, valamint az egészséges önbizalom megőrzéséhez is hozzájárul, egyben segít a megfelelő testsúly beállításában és javítja a vérkeringést. Mindenkinek meg kell találni a megfelelő mozgásformát. Kevésbé teherbírók számára alternatíva lehet az intenzív gyaloglás (minimum napi fél óra). A bőr szárazabbá válása miatt érdemes igénybe venni a testápoló krémeket, ha eddig ez nem volt gyakorlat. Az intim testtájak tisztítására víz és kímélő pH semleges tusfürdő, természetes hatóanyagból készült szappan a legjobb. A lúgos szerek a hüvelybe kerülve tönkretehetik a természetes baktériumflórát, ezáltal utat nyitva a fertőzéseknek. A gátizom edzése a vizelettartási problémák, ún. vizelet inkontinencia megelőzése mellett az örömteli szexuális élet megtartását is szolgálják. A probléma első jele, hogy lépcsőzéskor, majd köhögéskor-, tüsszentéskor akaratlanul néhány csepp vizelet elcseppen. Egyszerű gyakorlatokkal javíthatunk a gátizom és a hüvelyizom edzettségén.

A férfi klimax

A klimax nem csak a nőket érinti, hanem a férfiakat is. A férfi klimax enyhébb tünetekkel és időben elhúzódóbban zajlik, sokkal kevésbé szembetűnőek a változások. A férfi klimax hátterében szintén a nemi hormon szint csökkenése áll, azonban ebben az esetben nem az ösztrogén, hanem a tesztoszteron a főszereplő.