A terhesgondozás kapcsán mind a várandós, mind a születendő gyermek állapotának rendszeres ellenőrzése megtörténik

A gondozást szülés-nőgyógyász szakorvos, illetve szülésznő, valamint háziorvos és védőnő végzi. A várandósgondozás kapcsán mind a várandós, mind a születendő gyermek állapotának rendszeres ellenőrzése megtörténik. A terhesség alatt a magzatvédő törvényben (ld. Terhesgondozás törvényi szabályozása) előírt szűrővizsgálatokat időben kell elvégezni. A gondozást szülés-nőgyógyász szakorvos, illetve szülésznő, valamint háziorvos és védőnő végzi. A megjelenéseket az erre a célra készített könyvben is rögzíteni kell. A várandósgondozási könyvet minden esetben célszerű magánál tartani. Fontos tudnivaló, hogy bizonyos vizsgálatokat a terhességének egy bizonyos időpontjában lehet és kell elvégezni. Ha az adott időpontban nem történik meg a szükséges vizsgálat, utólag nem pótolható!

A következő megjelenési időpontok ajánlottak:

• Első megjelenés alkalmával a szülész-nőgyógyász szakorvos nőgyógyászati vizsgálatot, szükség szerint méhnyakrák-szűrést végez. 35 éves kor felett rizikófaktorok felmérése kiemelt fontosságú. A vizsgálatra jelentkezés előtt célszerű otthon terhességi-vizelet vizsgálatot végezni, és így pozitív terhességi-tesztel jelentkezni.

• A „0.” ultrahang vizsgálat az első nőgyógyászati vizsgálatot követően történik.

• Első vérvétel: a terhesség megállapítását követően, de legkésőbb a terhesség 12. hétig.
Vérkép, vizelet, vércsoport vizsgálat ellenanyagszűréssel, éhgyomri vércukor, szifilisz-szűrés, hepatitis-szűrés. (Fontos megjegyzés: A vizeletvizsgálat minden esetben közvetlen mosakodás utáni, középsugarú vizeletéből történjen!)

• Első ultrahangszűrés 12 hetes terhességi korban (nyaki redő, vagy NT mérés).

• 12 hetesen lehet elvégezni a Down-kór szűrést, amely lehet ún. kombinált teszt, a 12 hetes ultrahanggal egybekötve, vérből kimutatható markerekkel kiegészített vizsgálat. Amennyiben a Down-kór szűrésre integrált teszt kerül alkalmazásra, akkor is 12 hetesen kell az első vizsgálatokat elvégezni, a 12 hetes ultrahanggal egybekötve, vérből kimutatható markerekkel kiegészítve a vizsgálatot, majd 16 hetesen kell újabb vérből kimutatható markerekkel kiegészíteni a vizsgálatot.

• Korai 12-16. héten végzett cukorterheléses vizsgálat (OGTT) javasolt ha, a kórelőzményben magas anyai életkor, elhízás, terhesség előtt igazolt inzulinrezisztencia, előző terhességben terhességi cukorbetegség (GDM), korábbi terhességből nagysúlyú, halott, vagy fejlődési rendellenességgel született magzat, családban egyeneságon cukorbetegség szerepel.

• Genetikai tanácsadás. A 26/2014. (IV. 8.) EMMI rendelet szerint a fogamzáskor betöltött 37 éves és annál magasabb anyai életkorban a várandóst genetikai tanácsadóba kell irányítani és az invazív vizsgálat lehetőségéről tájékoztatást kell adni.

• Második áttekintő, ún. genetikai ultrahangszűrés: a terhességének 18-20. hetében történik.

• Második vérvétel: a terhesség 24-28. hetében vérkép, vizelet, válogatott esetekben vércsoport vizsgálat ellenanyagszűréssel, éhgyomri vércukor meghatározás, 75 g cukorterheléses vizsgálat (OGTT 7,8 mmol/l felett kóros).

(A 75 g szőlőcukor elfogyasztása után 2 óra múlva történik a vérvétel. Az étkezésmentes időszaknak 10-12 órán át kell tartania. A gyógyszertárban kiváltott 75 g szőlőcukrot 3 dl tiszta vízben oldjuk fel, alaposan elkeverjük, és frissen facsart citromlével ízesíthetjük. A cukoroldatot 10 perc alatt kell meginni. A vizsgálati idő – azaz a 2 óra – az ivás megkezdésekor indul.)

• Harmadik ultrahangszűrés: 30-32 hetes terhességi korban.

• Harmadik vérvétel: 36-37 hetes terhességi korban: vérkép, vizelet, vércsoport vizsgálat ellenanyagszűréssel, vérzési- alvadási vizsgálatok.

• Negyedik ultrahangszűrés: 36-37 hetes terhességi korban.

BGS (vagy BSH) szűrés 36-37 hetes terhességi korban.

• Magzati szívműködés- és méhizomtónus CTG géppel történő vizsgálata a terhességének 38. hetétől hetente.

• A 40. héttől szükséges vizsgálatokat és teendőket a gondozó orvos egyénileg határozza meg.

 

Terhesgondozáson a következő megjelenési gyakoriság javasolt:

• szülés-nőgyógyász szakorvosi megjelenés 36. hétig havonta, majd
• 36. héttől hetente,
• védőnői megjelenés havonta.

A Magyarországon érvénye jogszabályok alapján a várandós jogosult arra, hogy a háziorvos legalább egy alkalommal, a védőnő trimeszterenként legalább egy alkalommal, a szülész-nőgyógyász szakorvos, illetve szülésznő trimeszterenként legalább egy alkalommal gondozásban részesítse.

A megjelenés panaszok esetén soron kívül, normálistól eltérő esetben a gondozó orvos utasításai szerint történik.

A várandósgondozási könyvvel mellékelt lap, amelyen a vizsgálatok szerepelnek, egyben beutaló is, amely állampolgári jogon beutalóként is szolgál.

Az ultrahang szűrővizsgálatok elvégzésére során a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Ultrahang Társaság által kiadott protokoll előírása szerint kell eljárni. Ultrahang-szűrést csak a megfelelő licence jogosítvánnyal rendelkező végezhet.

A szüléskor szükséges okiratok:
Várandósgondozási könyv, az anya TAJ-kártyája, személyi igazolványa, és lakcímkártyája, házassági anyakönyvi kivonat (360 napon belül érvényesített!), ez utóbbi hiánya estén teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat, özvegység esetén a halott anyakönyvi kivonata és bírósági határozat.